Yksi elämän tärkeimmistä valinnoista tehdään sänkykaupassa – älä siis tee näitä virheitä patjaostoksilla

Patjan ja tyynyn valintaa voisi kuvailla yhtä tärkeäksi kuin puolison valintaa. Nariseva ja kuoppainen kumppani ei ilahduta ketään.

Uusien huonekalujen, kuten patjan ja tyynyjen, hankinta nousee usein mieleen muuton tai remontin yhteydessä. Sänky on käyttötunneissa mitattuna kodin käytetyin kaluste, ja siksi se tulisi vaihtaa useammin kuin muut huonekalut, vaikka sen valitsisi yhtä huolellisesti kuin armaan puolisonsa. Puoliso voi olla rinnallasi vaikka elämän loppuun asti, mutta tavallisten joustin- ja vaahtomuovipatjojen ominaisuudet eivät yleensä edes uutena tue hyvää nukkumisergonomiaa. Lisäksi patjat kuluvat nopeasti käytössä. Siksi ne tulisi vaihtaa uusiin useammin kuin nyt tutkimusten mukaan sänkyjä vaihdetaan. Kymmenen vuotta on liian pitkä vaihtoväli varsinkin edullisille sängyille.

Uuden patjan ja tyynyn valinnassa on jotain samaa kuin puolison valinnassa. Molemmat ovat tärkeitä päätöksiä – ja molemmissa kannattaa välttää tiettyjä karikkoja.

Nämä viisi yleistä virhettä on hyvä tiedostaa ja pitää mielessä, kun lähtee patjakaupoille.

1. Älä viivyttele – laita nukkumisergonomiasi kuntoon

Huonoon voi tottua ja sitä voi alkaa pitää normaalina. Patja ja tyyny voivat näyttää hyviltä ja laadukkailta, vaikka ne olisivat jo kuluneet ja menettäneet kehoa tukevat ja painetta vähentävät ominaisuutensa. Tiedät, että on sänkyremontin aika, jos huomaat seuraavia merkkejä:

– Levoton liikehtiminen ja kääntyily vuoteessa. Tämä johtuu todennäköisesti siitä, että kehoosi kohdistuu pistekohtaista painerasitusta. Silloin patja, sijauspatja tai molemmat eivät muotoudu, tue eivätkä vähennä painetta, vaan estävät normaalin pintaverenkierron, mikä taas voi herättää nukkujan kääntyilemään ja korjaamaan asentoaan.

– Kehoa aristaa aamulla ja selkä on jäykkä ja kivulias. Syynä voi olla epäergonominen asento, joka johtaa rangan nivelkapseleiden- ja siteiden venytykseen. Hyvällä nukkumisergonomialla voit enneltaehkäistä tai lievittää jäykkyyttä ja kipuja. Kulunut ja liian pehmeä patja voi aiheuttaa terveellekin oireita.

Muista, että tavallisesta materiaalista valmistettu sijauspatja tulisi vaihtaa 1-5 vuoden välein. Kestävästä erikoismateriaalista, kuten Tempurista, valmistetulla sijauspatjalla on kuitenkin huomattavasti pidempi käyttöikä, ja takuukin on jopa 15 vuotta.

2. Tyynyn merkitys unohtuu

Parisuhdemaailman symboliikkaan viitaten, tyynyn unohtaminen patjakokeilussa olisi kuin jättäisit huomioimatta sen, että puolison mukana tulevat myös hänen perheensä, sukunsa ja kulttuurinsa. Melkoisia tekijöitä, joilla on merkittäviä vaikutuksia.

Ensinnäkin, patjaa täytyy kokeilla omassa nukkuma-asennossa, jotta varmasti pystyt tekemään oikean valinnan. Ota siis reippaasti myymälässä päällysvaatteet sekä kengät pois ja testaa.

Pään alla sinulla tulisi olla juuri sinulle ja juuri siihen vuoteeseen sopiva tyyny, sillä tyyny linjaa vartalosi asennon. Tyyny valitaan hartian leveyden, patjan jousto-ominaisuuksien ja nukkumisasennon mukaan. Tyynyn tehtävä on täyttää niskan ja patjan väliin jäävä tyhjä tila ja tukea sekä ohjata ranka fysiologisesti oikeaan asentoon. Ilman sopivaa tyynyä paraskaan patja ei pysty tukemaan vartaloa oikein.

Huomioi, että jämäkällä patjalla tarvitset yleensä korkeamman tyynyn kuin pehmeämmällä patjalla.

3. Annatko rahan ratkaista?

Puolison valinnassa väärään valintakriteeriin tuijottaminen voi johtaa nopeasti sohvalla vietettyihin öihin. Patjaa hankittaessa hintaa ei pidä asettaa tärkeimmäksi, sillä omalle vartalotyypille sopiva patja maksaa hintansa takaisin säästyneissä terveydenhoitokuluissa, paremmassa toimintakyvyssä ja elämisen laadussa.

Korkealaatuisten patjojen, kuten Tempurin, käyttöikä on luonnollisesti moninkertainen verrattuna halpapatjoihin – terveyshyötyjä ja mukavuutta unohtamatta.

Tänä päivänä liki kaikki sänkykaupat tarjoavat rahoitusmahdollisuutta, jolloin hankintaa voi maksaa tietyn summan verran kuukausittain. Sängyn ostaminen rahoituksella on perusteltua, koska siihen jos mihin kannattaa investoida. Voisit maksaa esimerkiksi maksaa vain 45-70 euroa kuukaudessa oikeaa nukkumisergonomiaa ylläpitävästä Tempur-parivuoteesta.

Tempurilla on Taloustutkimuksen(1) mukaan tyytyväisimmät käyttäjät. Tutkimus myös arvottaa Tempurin parhaaksi selälle ja allergikoille sekä laadukkaimmaksi vuodebrändiksi. Kansainvälisen tutkimuksen(2) mukaan Tempurilla saavutetaan paras nukkumisen laatu.

4. Harkitsetko kovaa patjaa, jotta se kestäisi pidempään?

Kovuus ihmisessä tai patjassa voi joskus vaikuttaa pintapuolisesti kiinnostavalta, mutta ei kestä lähempää tarkastelua.

Sopiva patjajäykkyys yhtäaikaa joustaa ja tukee oikein, jolloin se vähentää kipuja ja parantaa unen laatua. Tutkimuksen(3) mukaan puolikova patja vähentää kroonista, epäspesifiä alaselkäkipua ja lisää toimintakykyä verrattuna kovempiin patjoihin. Puolikovilla patjoilla nukkuvilla on myös vähemmän päiväaikaista alaselkäkipua.

Patjan ei siis tarvitse olla kova antaakseen tukea. Jousto-ominaisuudet ja sopivan tukeva materiaali ovat tärkeämpiä. Patjan on myötäiltävä vartalon muotoja, tuettava vyötäröä ja ristiselkää sekä joustettava lantion ja hartian alueelta. Lisäksi patjan tulisi vähentää kehoon kohdistuvaa painetta, ei lisätä sitä.

Tempur on ainoa materiaali, joka samaan aikaan vähentää painetta, muotoutuu ehdottoman yksilöllisesti vartalosi mukaan, ja antaa tukea siellä missä tarvitaan. Sen sijaan joustimet, vaahtomuovi tai vesipatja työntävät nukkujaa aiheuttaen unta häiritseviä painepisteitä.

5. Älä anna ulkonäön hämätä

Väheksymättä ulkonäön merkitystä missään asiassa, patjan ja tyynyn hankinta on ennen kaikkea palvelus terveyttäsi ja toimintakykyäsi kohtaan. Anna sisustussilmäsi päättää vuoteen pääty, vuoderunko ja verhoilut mutta anna selkäsi ja niskasi päättää juuri sinun vartalollesi sopiva patjan ja tyynyn yhdistelmä.

6. Älä osta myyjältä, jolla ei ole nukkumisergonomia -koulutusta

Perheellä ja ystävillä saattaa olla paljonkin sanottavaa siitä, millainen ihminen sopii kumppaniksesi–eri asia sitten on, mitä neuvoja noudattaa. Patjan, vuoteen ja tyynyn hankinnassa kannattaa kuitenkin kuunnella asiantuntijaa. Viime vuosina paljon kehittynyt nukkumisergonomiatietous on muuttanut käsityksiämme vuoteen ja tyynyn merkityksestä hyvinvointiimme. Suositeltavaa onkin kääntyä koulutetun nukkumisergonomian asiantuntijan puoleen.

Nukkumisergonomia.fi-sivustolta löydät helposti sinua lähimmät nukkumisergonomian asiantuntija -koulutuksen (KNA) saaneet henkilöt ja heidän toimipaikkansa. Näin saat vuodekaupoilla varmasti asiantuntevaa palvelua. KNA:lta voi varata henkilökohtaisen ajan nukkumisergonomian kartoittamiseen.

Lähteet: 1) Taloustutkimus 2015 2) Perustuu yli 5000 uuden patjan ostaneen henkilön haastatteluihin Belgiassa, Espanjassa, Hollannissa, Isossa-Britanniassa, Italiassa, Itävallassa, Norjassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Suomessa, Sveitsissä ja Tanskassa. 3) Kovacs, Abraira ym. 2003

Lue myös

Eva Wahlström: ”Tempur-sänky vaikutti selkään kuin lääke”

1.2.2019

Huippu-urheilijalle maailmanmestaruuden voittaminen on kiinni treenistä, ravinnosta ja unesta. Yksi Suomen menestyneimmistä urheiljoista, nyrkkeilijä Eva Wahlström, meinasi menettää näistä yhden kulmakiven, kun selkäsärky teki tavallisessa sängyssä nukkumisesta tuskallista. Kuva: Johanna Kare

Yksi elämän tärkeimmistä valinnoista tehdään sänkykaupassa – älä siis tee näitä virheitä patjaostoksilla

Patjan ja tyynyn valintaa voisi kuvailla yhtä tärkeäksi kuin puolison valintaa. Nariseva ja kuoppainen kumppani ei ilahduta ketään.

Sängyn valintaa voisi rinnastaa hauskasti puolison valintaan. TEMPUR

Uuden patjan ja tyynyn hankinta nousee usein mieleen muuton tai remontin yhteydessä, kun tulee muutenkin tehtyä uusia hankintoja. Tavalliset joustin- ja vaahtomuovipatjat kuitenkin kuluvat käytössä, ja siksi ne tulisi vaihtaa uusiin säännöllisin väliajoin.

Itse asiassa uuden patjan ja tyynyn valintaa voisikin verrata puolison valintaan.Molemmat ovat yhtä tärkeitä päätöksiä – ja molemmissa tulee käyttää harkintaa ja välttää tiettyjä karikkoja.

Nämä viisi yleistä virhettä on hyvä tiedostaa ja pitää mielessä, kun lähtee patjakaupoille.

1. Älä viivyttele

Huonoon voi tottua ja sitä voi alkaa pitää normaalina. Patja ja tyyny voivat näyttää hyviltä ja laadukkailta, vaikka ne olisivat jo kuluneet ja menettäneet kehoa tukevat ja painetta vähentävät ominaisuutensa. Tiedät, että on parinvaihdon aika, jos huomaat seuraavia merkkejä:

– Levoton liikehtiminen ja kääntyily vuoteessa. Tämä johtuu todennäköisesti siitä, että kehoosi kohdistuu pistekohtaista painerasitusta. Silloin patja, sijauspatja tai molemmat eivät muotoudu, tue eivätkä vähennä painetta, vaan estävät normaalin pintaverenkierron, mikä taas voi herättää nukkujan kääntyilemään ja korjaamaan asentoaan.

– Kehoa aristaa aamulla ja selkä on jäykkä ja kivulias. Syynä voi olla epäergonominen asento, joka johtaa rangan nivelkapseleiden- ja siteiden venytykseen. Hyvällä nukkumisergonomialla voit enneltaehkäistä tai lievittää jäykkyyttä ja kipuja. Kulunut ja liian pehmeä patja voi aiheuttaa terveellekin oireita.

Muista, että tavallisesta materiaalista valmistettu sijauspatja tulisi vaihtaa 1-5 vuoden välein. Kestävästä erikoismateriaalista, kuten Tempurista, valmistetulla sijauspatjalla on kuitenkin huomattavasti pidempi käyttöikä, ja takuukin on jopa 15 vuotta.

2. Tyynyn merkitys unohtuu

Parisuhdemaailman symboliikkaan viitaten, tyynyn unohtaminen patjakokeilussa olisi kuin jättäisit huomioimatta sen, että puolison mukana tulevat myös hänen perheensä, sukunsa ja kulttuurinsa. Melkoisia tekijöitä, joilla on merkittäviä vaikutuksia.

Ensinnäkin, patjaa täytyy kokeilla omassa nukkuma-asennossa, jotta varmasti pystyt tekemään oikean valinnan. Ota siis reippaasti myymälässä päällysvaatteet sekä kengät pois ja testaa.

Pään alla sinulla tulisi olla juuri sinulle ja juuri siihen vuoteeseen sopiva tyyny, sillä tyyny linjaa vartalosi asennon. Tyyny valitaan hartian leveyden, patjan jousto-ominaisuuksien ja nukkumisasennon mukaan. Tyynyn tehtävä on täyttää niskan ja patjan väliin jäävä tyhjä tila ja tukea sekä ohjata ranka fysiologisesti oikeaan asentoon. Ilman sopivaa tyynyä paraskaan patja ei pysty tukemaan vartaloa oikein.

Huomioi, että jämäkällä patjalla tarvitset yleensä korkeamman tyynyn kuin pehmeämmällä patjalla.

3. Annatko rahan ratkaista?

Puolison valinnassa väärään valintakriteeriin tuijottaminen voi johtaa nopeasti sohvalla vietettyihin öihin. Patjaa hankittaessa hintaa ei pidä asettaa tärkeimmäksi, sillä omalle vartalotyypille sopiva patja maksaa hintansa takaisin säästyneissä terveydenhoitokuluissa, paremmassa toimintakyvyssä ja elämisen laadussa.

Korkealaatuisten patjojen, kuten Tempurin, käyttöikä on luonnollisesti moninkertainen verrattuna halpapatjoihin – terveyshyötyjä ja mukavuutta unohtamatta.

Tänä päivänä liki kaikki sänkykaupat tarjoavat rahoitusmahdollisuutta, jolloin hankintaa voi maksaa tietyn summan verran kuukausittain. Sängyn ostaminen rahoituksella on perusteltua, koska siihen jos mihin kannattaa investoida. Voisit maksaa esimerkiksi maksaa vain 45-70 euroa kuukaudessa oikeaa nukkumisergonomiaa ylläpitävästä Tempur-parivuoteesta.

Tempurilla on Taloustutkimuksen(1) mukaan tyytyväisimmät käyttäjät. Tutkimus myös arvottaa Tempurin parhaaksi selälle ja allergikoille sekä laadukkaimmaksi vuodebrändiksi. Kansainvälisen tutkimuksen(2) mukaan Tempurilla saavutetaan paras nukkumisen laatu.

4. Harkitsetko kovaa patjaa, jotta se kestäisi pidempään?

Kovuus ihmisessä tai patjassa voi joskus vaikuttaa pintapuolisesti kiinnostavalta, mutta ei kestä lähempää tarkastelua.

Sopiva patjajäykkyys yhtäaikaa joustaa ja tukee oikein, jolloin se vähentää kipuja ja parantaa unen laatua. Tutkimuksen(3) mukaan puolikova patja vähentää kroonista, epäspesifiä alaselkäkipua ja lisää toimintakykyä verrattuna kovempiin patjoihin. Puolikovilla patjoilla nukkuvilla on myös vähemmän päiväaikaista alaselkäkipua.

Patjan ei siis tarvitse olla kova antaakseen tukea. Jousto-ominaisuudet ja sopivan tukeva materiaali ovat tärkeämpiä. Patjan on myötäiltävä vartalon muotoja, tuettava vyötäröä ja ristiselkää sekä joustettava lantion ja hartian alueelta.Lisäksi patjan tulisi vähentää kehoon kohdistuvaa painetta, ei lisätä sitä.

Tempur on ainoa materiaali, joka samaan aikaan vähentää painetta, muotoutuu ehdottoman yksilöllisesti vartalosi mukaan, ja antaa tukea siellä missä tarvitaan.Sen sijaan joustimet, vaahtomuovi tai vesipatja työntävät nukkujaa aiheuttaen unta häiritseviä painepisteitä.

5. Älä anna ulkonäön hämätä

Väheksymättä ulkonäön merkitystä missään asiassa, patjan ja tyynyn hankinta on ennen kaikkea palvelus terveyttäsi ja toimintakykyäsi kohtaan. Anna sisustussilmäsi päättää vuoteen pääty, vuoderunko ja verhoilut mutta anna selkäsi ja niskasi päättää juuri sinun vartalollesi sopiva patjan ja tyynyn yhdistelmä.

 

Lähteet:

1) Taloustutkimus 2015

2) Perustuu yli 5000 uuden patjan ostaneen henkilön haastatteluihin Belgiassa, Espanjassa, Hollannissa, Isossa-Britanniassa, Italiassa, Itävallassa, Norjassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Suomessa, Sveitsissä ja Tanskassa.

3) Kovacs, Abraira ym. 2003

 

Artikkelit ja blogit on tuottanut hyvän unen asiantuntija TEMPUR yhteistyökumppaneineen.

Lue myös

Oikea annos designiinia voi auttaa nukahtamaan paremmin

26.12.2018

Mitä ajattelet, kun ajattelet makuuhuonettasi? Tai nukkumaanmenoa? Jos jostain syystä välttelet vuoteeseen menoa, kannattaa kokeilla designiinin lisäämistä. Voit nimittäin olla väärin ehdollistunut vuoteeseesi.