Vuoden fysioterapeutti kysyy jokaiselta asiakkaaltaan miten he nukkuvat – ”Siitä näkee miten stressaantunut ihminen voi olla”

”Kun sisäinen ergonomia on kunnossa, on myös ulkoinen ergonomia helppo saada toimimaan”, sanoo vuoden fysioterapeutiksi valittu Kirsti Niskala.

Kirsti Niskala (kesk.) palkittiin Vuoden Fysioterapeutiksi valtakunnallisessa Fysioterpia & Kuntoutus -suurtapahtumassa Helsingin messukeskuksessa 3. lokakuuta 2018. Palkinnon luovuttivat Suomen fysioterapeuttien puheenjohtaja Tiina Mäkinen (vas.) ja Tempur Sealy Suomen aluemyyntipäälikkö Juha Borodulin (oik.).

Unen merkityksestä kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin puhutaan koko ajan enemmän. Vastikään vuoden fysioterapeutiksi valittu Kirsti Niskala huomaa jatkuvasti unen ja nukkumisergonomian tärkeyden työssään.

– Yksilövastaanotoilla kysyn aina asiakkaalta, miten hän nukkuu – moneltako menee nukkumaan, nukahtaako helposti ja heräileekö yöllä. Siitä näkee jo miten stressaantunut asiakas voi olla, Niskala kertoo.

Unen laadulla voi usein olla selviä yhteyksiä fyysisiin kipuihin ja ongelmiin.

– Jos asiakkaalla on esimerkiksi selkäkipuja, ja ne ovat pahimmillaan aamulla, voi syy hyvin todennäköisesti löytyä huonosta patjasta. Myös nukkumisasentoon on siinä tapauksessa hyvä kiinnittää huomiota. Unen tulee olla riittävää, jotta selkä ehtii elpyä. Myös liikunnalla on tietysti tärkeä rooli, Niskala selittää.

Sisäinen ja ulkoinen ergonomia kuntoon

Niskala on erikoistunut Basic Body Awareness Therapy eli BBAT -menetelmään, ja hän on myös kouluttanut suomalaisia fysioterapeutteja sen käyttöön.Menetelmän keskiössä on ymmärrys siitä, että fyysinen ja psyykkinen puoli vaikuttavat kokonaisuuteen.

Mieli ja keho ovat hyvin tiiviisti yhteydessä toisiinsa, ja siksi ihmistä tulisi myös fysioterapiassa hoitaa kokonaisuutena.

– Kun sisäinen ergonomia on kunnossa, on myös ulkoinen ergonomia helppo saada toimimaan, ja toisin päin. Kun ihminen oppii kuuntelemaan itseään ja omaa kehoaan, voi huomata, että esimerkiksi nukkumisasento, johon on tottunut, alkaa muuttua toiseksi kehon tarpeiden mukaan.

Niskalan mukaan fysioterapeutin tehtävä on kulkea rinnalla ja luoda sellaiset puitteet, joissa asiakas oppii itse huomaamaan, mikä hänelle on parasta ja näin löytää itse ratkaisut elämässään. Tavoitteena on saada elämään keveyttä, rentoutta ja tasapainoa esimerkiksi erityisten rentoutusharjoitusten kautta.

– BBAT-harjoituksessa lähdemme usein selinmakuulta. Alamme tehdä pieniä liikkeitä ja havainnoimme, mitä ne saavat aikaan kehossa. Pieni liike keskivartalossa voi vaikuttaa raajoihin ja koko vartaloon, Niskala kuvailee.

Rentoudu vaikka kassajonossa

Nykypäivän ihmisten ongelma on kiire. Jos tuntuu, että arki on niin kiireistä, että kunnon aikaa levolle ja rentoutumiselle ei ole, kehottaa Niskala etsimään pieniä pysähtymishetkiä pitkin päivää.

– Jotkut asiakkaani ovat kertoneet tekevänsä rentoutusharjoituksen vessassa käydessään. Kaupan kassajonossa seisominen ja lääkärin vastaanotolla odottaminen ovat hyviä paikkoja lyhyen tauon pitämiseen, hän kuvailee.

Hyvä ja laadukas uni rakentuu monesta asiasta. Kun päivän aikana ehtii pitää edes pieniä lepo- ja rentoutumistaukoja, ehtii mieli helpommin rauhoittua ennen iltaa.

– Voimme tehdä tosi paljon itse pienillä asioilla. Kun oppii löytämään hyviä hetkiä päivästä ja olemaan niissä läsnä, stressitaso laskee ja myös uni paranee, Niskala selittää.

Kokonaisuuteen tarvitaan lisäksi itselle sopiva patja ja tyyny sekä hyvä nukkumisympäristö, eli pimennetty ja tuuletettu huone. Myös puhelimet ja muut laitteet on hyvä pitää poissa sängyn läheisyydestä.

– Ihminen viettää kolmasosan elämästään sängyssä. Siksi kannattaa miettiä, pitäisikö laadukkaaseen sänkyyn panostaa mieluummin kuin esimerkiksi sohvaan, Niskala muistuttaa.

Laadukas Tempur-patja muotoutuu kehon lämmön mukaan, ja sopii siksi kaikenkokoisille ja -painoisille nukkujille. Katso videolta tärkeät vinkit patjan valintaan.

Vuoden fysioterapeutti valittiin 11. kertaa

Vuoden fysioterapeutti on fysioterapia-alan esikuva, jonka valitsevat ehdotusten pohjalta Suomen Fysioterapeutit ry ja Tempur Sealy Suomi Oy.

– Vuoden fysioterapeutti on henkilö, joka on kehittänyt omalla työllään fysioterapiaa alana eteenpäin, ja hän todellakin on tämän kiitoksen ansainnut.Silti valinta vuoden fysioterapeutiksi oli tälläkin kertaa haasteellinen, hakijat olivat kaikki hyvin ansioituneita fysioterapian eri osa-alueilla, Tempur Sealyn aluemyyntipäällikkö Juha Borodulin kuvailee.

Palkitsemispuheessaan Borodulin korosti sitä, että jokaisessa työyhteisössä ja jokaisella alalla on henkilöitä, jotka tekevät omaa, annettua rooliaan enemmän töitä – kehittävät vapaa-ajallaankin työtään ja tätä kautta vaikuttavat niin omaan kuin työyhteisön menestymiseen, ja myös koko alan kehitykseen.

– Olisi tärkeää huomata nämä työyhteisön ja alan puurtajat, sillä usein he eivät pidä suurta melua itsestään. Huomioiminen ja kiitos ovat tärkeitä, jotta innostus työhön pysyy yllä. Täytyy muistaa, että nämä yksilöt auttavat omalla työllään myös toisia menestymään paremmin, hän linjaa.

Vuoden Fysioterapeutti -nimityksen lisäksi Tempur myöntää myös Vuoden Unihoitaja -stipendin ja on mukana myös Vuoden Auttaja -palkinnon myöntämisessä yhteistyössä Suomen Kipu -yhdistyksen kanssa.

 

Artikkelit ja blogit on tuottanut hyvän unen asiantuntija TEMPUR yhteistyökumppaneineen.