Selkäkipu poltti taitoluistelija Viveca Lindforsin MM-kisalipun – Tempur vei kivuilta luulot pois

Kahden kuukauden testijakson jälkeen aamuisin on helpompaa lähteä liikkeelle, kun selän jäykkyys vähentynyt.

Taitoluisteluissa yhdistyvät urheilijan fyysiset ominaisuudet ja taiteellinen tulkinta. Jäykkä tai kipeä selkä ei ole lajissa avuksi.

Suomessa oltiin pettyneitä, kun vuonna 2019 EM-pronssimitalin puolustaja Viveca Lindfors joutui vetäytymään MM-kisoista selkäkivun vuoksi.

Nyt musiikki soi taas luisteluareenalla, kun Viveca ponnistaa hyppyyn. Pitkän selkäkipujakson jälkeen hän on päässyt aloittamaan säännöllisen harjoittelun.

Vivecan vointi parani ratkaisevasti, kun hän alkoi panostaa nukkumisen ergonomiaan. Tempur-patja, tyyny ja peitto sekä nukkumisergonomiaremontti ovat ottaneet kivuilta liiat luulot pois.

Jatkuva selkäsärky vaikeutti nukkumista

Ennen Tempuriin vaihtoa Vivecalla oli paljon ongelmia nukkumisen kanssa. Hän käytti aiemmin joustinpatjaa ja levoton, katkonainen uni teki aamuista tahmeita ja päivistä sumuisia.

Viveca kertoo, että vanhalla patjalla nukkuessa selkä puutui ja tuntui jäykältä. Niinpä aamuisin oli vaikea lähteä liikkeelle. Selkäkivut ja jatkuva särky vaikeuttivat nukkumista.

Kahden kuukauden Tempur-unien jälkeen Viveca kertoo nukkuvansa paremmin kuin yleensä. Selkä puutuu vähemmän, ei tunnu yhtä jäykältä, päivisin olo on virkeämpi ja aamuisin on helpompaa lähteä liikkeelle.

– Ei tämä tullut minulle täytenä yllätyksenä, vaan osasin odottaa muutosta. Olin kuullut paljon hyvää Tempur-tuotteista ja niitä oli suositeltu minulle jo ennen kuin kokeilin niitä, Viveca sanoo.

Vanhalla patjalla heräilyjä lähes joka yö

Tempur on tehnyt Vivecasta aamuisin selvästi pirteämmän. Nyt hänen olonsa tuntuu virkeältä lähes joka aamu.

Joustinpatjalla nukkuessaan Viveca piti unipäiväkirjaa kahden viikon ajan, ja unipäiväkirja aloitettiin uudelleen Tempurin käyttöönoton jälkeen. Päiväkirja todistaa unen laadun kohentuneen selvästi.

Tempurin ansiosta Viveca saa nukuttua rauhallisemmin. Vanhalla patjalla hän heräili keskimäärin neljänä yönä viikossa, kun Tempur-patjalla uni on keskeytynyt enää noin kerran viikossa.

Aikaisemmin joustinpatjalla Viveca heräsi väsyneenä keskimäärin viitenä aamuna viikossa, kun taas uudella patjalla olo on tuntunut aamulla väsyneeltä satunnaisesti noin kerran viikossa.

Untuvatyyny jäykisti niska-hartiaseutua

Tyynynä Vivecalla oli ennen tavallinen, untuvatäytteinen tyyny, jolla oli ikää neljä vuotta. Hän nukkui monissa eri asennoissa, ja niska-hartiaseutu tuntui aamuisin jäykältä.

Tempur-tyynyn ansiosta niska-hartiaseudun jäykkyys, puutuminen ja kipu ovat vähentyneet merkittävästi.

Tyynyyn vaihtamisen jälkeen Vivecan niska-hartiaseudun oireet helpottivat ja yöllinen heräily väheni. Muotoiltu Tempur-tyyny tukee niskaa, se on auttanut löytämään hyvän nukkumisasennon, helpottanut nukahtamista ja tuntuu mukavalta.

Kunnon unet näkyvät myös treeneissä

Taitoluistelija Viveca Lindfors joutui vetäytymään MM-kisoista selkäkipujen vuoksi. LUCA TONEGUTTI

Viveca on huippu-urheilija, joka harjoittelee paljon. Hän suosittelisi Tempuria myös muille urheilijoille, sillä Tempur-tuotteet ovat vaikuttaneet myös treeneihin.

– Kaikista tärkein Tempurin tuoma muutos on ollut se, että selän jäykkyys on helpottanut. Nyt aamutreeneissä selkää tarvitsee venytellä vähemmän kuin ennen, Viveca kertoo.

Treenaamisen kanssa jäätaituri kuitenkin etenee maltillisesti.

– Tällä hetkellä päätavoitteeni on palautua loukkaantumisesta eli otan päivän kerrallaan. Siitä olen kuitenkin varma, että Tempur jää käyttöön myös testijakson jälkeen.

Unen pituus kasvoi merkittävästi

Unipäiväkirjan mukaan Vivecan yöunen määrä on kasvanut Tempur-patjan ansiosta merkittävästi. Aikaisemmin hän nukkui keskimäärin 7 tuntia 47 minuuttia yössä. Tempur-patjalla yön mitta sen sijaan on ollut keskimäärin 8 tuntia 27 minuuttia, eli unen pituus on lisääntynyt peräti 40 minuuttia.

Nukahtamisessa tapahtui vielä suurempi muutos. Tempur-patjalla Viveca nukahtaa välittömästi keskimäärin kuutena iltana viikossa, kun vanhalla joustinpatjalla uni tuli nopeasti vain hieman useammin kuin yhtenä iltana viikossa.

Mikä patja sinulle sopii? Kokeile Tempurin patjanvalintakonetta.

TEMPUR-käyttäjien kommentit ovat henkilökohtaisia, ja muilla kuluttajilla voi olla erilaisia kokemuksia TEMPUR-tuotteista. Tämä käyttäjäkokemus on osa TEMPURin markkinointia. Kärsiessäsi vakavista selkä- tai niskakivuista, ota yhteyttä lääkäriisi.

Lue myös