Arvioi uniapnean todennäköisyyttä

Uniapneakysely auttaa sinua arvioimaan uniapnean todennäköisyyttä omalla kohdallasi. Lue lisää uniapneasta alta.

STOP-BANG-kysely

Mitä uniapnea on?

Uniapneassa esiintyy unenaikaisia hengityskatkoksia, jotka syntyvät ylähengitysteiden hetkellisen ahtautumisen ja sisäänhengitysilman virtauksen estymisen seurauksena. Syy hengitysteiden ahtautumiselle voi olla pehmeän kitalaen liiallinen rasvakudos tai muut rakenteelliset ongelmat.

Myös lääkeaineet ja alkoholi voivat aiheuttaa pehmeän kitalaen painumista hengitysteihin. Katkosten pituus vaihtelee sekunneista jopa puoleen minuuttiin. Uniapneassa on tavallista, että katkoksia esiintyy useasti tunnin aikana.

Mitkä ovat uniapnean oireet?

Uniapneaa saattaa olla itse vaikea tunnistaa, sillä yöllisiä hengityskatkoksia ei välttämättä nukkuessaan tiedosta. Kovaääniseen kuorsaamiseen ja katkoksiin kiinnittää usein ensimmäisenä huomiota vieressä nukkuva henkilö. Uniapnea ja sen tuoma selvä merkki katkonaisesta unesta on kova päiväaikainen väsymys.

Muita oireita voivat olla muun muassa poikkeuksellisen nopea nukahtamistaipumus, herääminen tukehtumisen tunteeseen, suun kuivuminen, kurkkukipu, aamupäänsärky, masennus, keskittymisvaikeudet ja korkea verenpaine. Mikäli epäilet uniapneaa omalla kohdallasi, on syytä hakeutua lääkärin arvioon.

Uniapnea iskee huonon unen välityksellä muun muassa testosteronituotantoon. Uniapneapotilailla onnistunut hoito korjaa laskeneita testosteronitasoja.

Uniapnean lisäksi poikkeavaa päiväaikaista väsymystä voi aiheuttaa myös muun muassa unettomuushäiriö, levottomat jalat ja narkolepsia.

Kuka voi sairastua uniapneaan?

Uniapnea saatetaan liittää usein ylipainoon, mutta todellisuudessa siihen voi sairastua yhtä lailla fyysisesti aktiivinen ja hyväkuntoinen henkilö. Uniapneaoireyhtymistä yli puolet on asentoriippuvaisia, sillä oireet aiheutuvat tai pahentuvat selinmakuuasennossa.

Kylkimakuuasento voi helpottaa uniapneaoireita

Kylkimakuulle kääntyminen voi vaikuttaa oireisiin merkittävästi ja hapensaanti voi palautua lähes normaalille tasolle. Koulutetun nukkumisergonomian asiantuntijan opastuksella valitut TEMPUR-patja ja -tyyny mahdollistavat optimaalisen kylkiasennon. Varaa aika ilmaiseen nukkumisergonomian kartoitukseen osoitteesta tempurbrandstore.fi.

 

Uniapneakysely auttaa sinua arvioimaan uniapnean todennäköisyyttä omalla kohdallasi. Vastaa kyselyyn alta.