Uimari Emilie Pärnänen sai Tempur-sängystä apua astmaoireisiin: Merkittäviä muutoksia jo viikossa – mihin tämä perustuu?

Perinteiset sängyt ja tyynyt eivät yöllä tue kehoa ergonomisesti parhaalla tavalla, josta voi seurata monenlaisia ongelmia. Emilie osallistui tutkimukseen jonka perusteella valittiin uudet nukkumisen apuvälineet. Ne paransivat montaa asiaa, kuten unta, palautumista ja harjoittelua.

Yksi Suomen uimarilupauksista, 19-vuotias Emilie Pärnänen, on ymmärtänyt laadukkaan unen ja palautumisen vaikuttavan paitsi terveyteen myös urheilutuloksiin. Hän vaihtoi perinteisen patjansa, tyynynsä ja peittonsa NASAn teknologiaan perustuviin Tempureihin ja huomasi positiivisia muutoksia jo viikon jälkeen. Uusi teknologia paransi nukkumisergonomiaa, joka vaikuttikin moneen asiaan elämässä.

Emilielle tehtiin ”ennen ja jälkeen” -tutkimus. Ennen Tempuriin vaihtoa Emilie ei tuntenut itseään virkeäksi aamuisin ja hänen olonsa oli voimaton. 13 yön testijaksolla hän heräili kesken unien yhteensä 22 kertaa ja tunsi itsensä virkeäksi vain kahtena aamuna. Hänellä oli aamuisin puutumista, jäykkyyttä sekä kipua selän alueella ja niska-hartiaseudulla.

Tällaiset oireet voivat johtua siitä, että nukkumisergonomia ei ole kunnossa. Jos patja ja tyyny eivät tue kehoa ergonomisesti oikein, keho joutuu yön aikana virheasentoon, jolloin oireet ovat sellaisia joista Emilie kärsi. Tuntuuko tutulta?

– Tietojemme mukaan 80 prosenttia suomalaisista kokee tällaista, kommentoi nukkumisergonomiaan koulutettu fysioterapeutti Janika Kiuru Tempurin Joensuun myymälästä.

Tempuriin vaihtamisen jälkeen Emilie heräsi kesken unien vastaavalla 13 yön jaksolla vain 2 kertaa ja tunsi itsensä virkeäksi 11 aamuna. Hän kokee nukkuvansa nykyään selvästi paremmin kuin aiemmin, ja siitä johtuen myös olo on ollut päivisin virkeämpi. Kehon jäykkyys, puutuneisuus sekä kivut ovat vähentyneet ja se suurin haaste, eli aamuinen fyysinen voimattomuus, loistaa poissaolollaan. Kyse on useimpien kohdalla yksinkertaisesti siitä, että ei ole osattu valita itselle sopivia, ergonomiaa ylläpitäviä tuotteita makuuhuoneeseen, toteaa Janika.

Emilie kertoo:

– Vaikka olen nukkunut vasta viikon Tempurilla, on selkäkipu sekä selän ja niskan jäykkyys vähentynyt. En herää aamulla siihen, että on päänsärkyä. Vaikka Tempur-patja antaa tukea, se samalla vähentää paineen tuntua. Patja on ihanan pehmeä. Se tuntuu siltä kuin nukkuisi pilvellä ja aamulla herään virkeänä.

Myös Tempurin lämpötilaa säätelevä, älykäs peitto saa Emilieltä kiitosta.

– Peitto tuntuu ihanan paksulta, vaikka onkin tosi ohut. Se lämmittää, kun on kylmä ja viilentää, kun on kuuma.

Miten Tempur helpotti Emilien astmaoireita?

Uimari Emilie Pärnänen

Uimari Emilie Pärnänen valmistautumassa

Emilie oli aluksi hieman skeptinen ergonomisesti muotoillun Tempur-tyynyn suhteen. Tyyny tuntui alkuun kovalta, mutta jo muutaman yön jälkeen hän huomasi sen positiiviset vaikutukset.

– Olen aina ajatellut, että ergonominen tyyny on todella kova ja siksi epämukava, mutta kokeiltuani Tempur-tyynyä huomasin olleeni täysin väärässä Tempur -materiaalin suhteen. Tyyny antaa juuri sopivasti tukea eikä olekaan käytössä liian kova, ennemminkin joustavasti muotoutuva. Se on parantanut öistä ergonomiaa ja siksi vähentänyt huomattavasti jäykkyyden tunnetta niskassa. Jatkossa aion ottaa Tempur-tyynyni mukaan kaikkiin kisoihin ja leireille.

Muotoiltu ja tukea antava tyyny helpotti myös astmaa sairastavan Emilien yöllisiä hengitysvaikeuksia.

– Astmaoireet ovat helpottaneet. Tukeva tyyny pitää pään oikeassa asennossa yön aikana, jolloin hengitys kulkee paremmin. Yöllä ei ole hengitysvaikeuksia. Tätä yksinkertaista asiaa ei tullut ajatelleeksi aiemmin. Nukkumisasentoon kannattaa kiinnittää huomiota, koska se vaikuttaa moneen asiaan terveydessä.

Huono patja lisää liikehdintää ja heräilyä

Emilie nukkui aiemmin alle kolmen vuoden ikäisellä, tavallisella kuitutäytetyynyllä sekä alle 10 vuoden ikäisellä joustinpatjalla. Emilie kokee, että vanha tyyny ei antanut tarpeeksi tukea ja että patja oli liian kova, vaikka olikin jo vanha.

Kovalla, heikkolaatuisella tai kuluneella ja kuoppaisella patjalla kehon paino ei jakaudu tasaisesti ja materiaalin kimmoisuus voi estää normaalin pintaverenkierron. Seurauksena on ylimääräistä liikehdintää ja pyörimistä paremman asennon toivossa. Monet pitävät tätä normaalina nukkumisena, vaikka se on ongelma. Huono nukkumisergonomia havahduttaa hereille monta kertaa yössä. Se heikentää merkittävästi unen virkistävää ja palauttavaa vaikutusta, kun unen eri vaiheisiin, kuten syvään uneen tai REM-uneen ei päästä tai nuo univaiheet keskeytyvät usein.

Patjan ja tyynyn valinnalla voi vaikuttaa unen laatuun. TAMKin tutkimuksessa* ilmeni, että miltei kaikki kehon lämmön mukaan mukautuvalla patjalla nukkuneet kokivat patjan tukevan vartaloa riittävästi nukkuessa. Perinteisillä joustin- ja vaahtomuovipatjoilla nukkuvista näin koki vain 70 prosenttia. Lisäksi uuden teknologian patjoilla nukkuvien uni ei keskeytynyt yhtä usein ja he olivat virkeämpiä aamuisin.

Taloustutkimuksen** mukaan Tempurilla on tutkitusti tyytyväisimmät käyttäjät ja se on paras selälle. Samassa tutkimuksessa Tempuria jäjittelevät patjamerkit eivät menestyneet ollenkaan hyvin, joten uusissa teknologioissakin on eroja valmistajasta riippuen.

Parempi palautuminen tuntuu ja näkyy kropassa – elämässä ja treenissä

Emilie suosittelee Tempuria lämpimästi urheilijoille – mutta myös ihan kaikille muillekin. Kilpaurheilun kannalta hän kokee, että Tempur-vuode tehostaa palautumista, mikä näkyy parempina suorituksina.

– Lihakset palautuvat nopeammin ja selkä on paljon paremmassa kunnossa. En koe enää jäykkyyden tunnetta, puutumista tai kipuja alaselässä tai raajoissa. Myös aamuinen mieliala on parempi. On paljon helpompi aloittaa päivä virkeänä ja iloisena, hän kuvailee.

Kun nukkumisergonomia on kunnossa, on helpompi keskittyä urheilusuorituksiin.

– Tunnen oloni varmaksi, sillä tiedän että olen nukkunut hyvin ja että keho on palautunut edellispäivän suorituksesta.

Nyt Emilie harmittelee vain sitä, ettei ole tajunnut vaihtaa patjaa, tyynyään ja peittoaan Tempuriin jo aiemmin. Hän kannustaa kaikkia paremmista ja laadukkaammista yöunista kiinnostuneita kääntymään Tempur Brand Store -myymälöiden tai Tempurin jälleenmyyjien koulutettujen (KNA) asiantuntijoiden puoleen.

– Tempur Brand Storessa sain apua oikeanlaisen patjan valintaan ja opin myös paljon Tempur-patjasta ja oikeanlaisesta nukkumisasennosta. Tempur-patja antaa aivan erilaisen tuen keholle kuin mikään muu patja.

Varaa aika ilmaiseen nukkumisergonomian kartoitukseen asiantuntijalle! Saat lahjan ja kahvit – ei ostopakkoa.

Lähteet:

*Annemari Humaloja ja Helianna Kinnunen: Nukkumisergonomia. Tyynyjen ja patjojen vaikutukset nukkujan fyysisiin tuntemuksiin. Tampereen ammattikorkeakoulu 2012.

**Suomi tänään 2019 – Vuode- ja patjamerkit -tutkimus

Lue myös