Tiedätkö, mikä on sijauspatjan tärkein tehtävä? Yllättävän suuri vaikutus uneen

Hyvä sijauspatja pelastaa parhaassa tapauksessa yöunet ja edesauttaa hyvää nukkumisergonomiaa.

Sijauspatjalla on monta roolia: helpottaa petaamista, parantaa vuoteen hygieniaa, vähentää kehoon kohdistuvaa painetta sekä antaa vartalolle tukea. Sijauspatjan vaihtaminen useammin, kulumisen tai heikentyneen hygienian takia, on paljon edullisempaa kuin koko patjan vaihtaminen.

Sijauspatjan ideaan on alusta alkaen kuulunut se, että sitä pitää vaihtaa usein – tämä on kuitenkin unohtunut monessa kodissa. Nykyaikaisen korkean hygienian takia sijauspatjaa ei enää tarvitse vaihtaa kovin usein likaantumisen takia. Sijauspatja on kuitenkin ohut, joten se väsyy hyvälaatuisenakin nopeasti kuopalle, jolloin se toki helpottaa edelleen petaamista, mutta muuttuu nukkumisergonomian kannalta huonoksi selälle ja unenlaadulle.

Petaamisen helpottuminen on sijauspatjan toissijainen tehtävä

Hyvä nukkumisergonomia parantaa yöunta sekä ennaltaehkäisee ja vähentää niska- ja selkäkipuja. Nukkumisergonomiaan vaikutetaan ennen kaikkea tyyny- ja patjavalinnoilla. Vaikka sijauspatja usein mielletään vain päälliseksi, joka helpottaa vuoteen sijaamista, voi sen merkitys nukkumisergonomiaan olla ratkaiseva. Sijauspatjan keskeisin tehtävä onkin viimeistellä kehon saama tuki ja vähentää kehoon kohdistuvaa painerasitusta.

Sijauspatjaan satsaaminen palkitsee, sillä se parantaa nukkumisergonomiaa.

Hyvin usein uusien patjojen ostajia haastatellessa käy ilmi, että koko patjasetti, eli alapatja ja sijauspatja, on ollut samanlainen koko sen käyttöiän ajan, esimerkiksi jopa 12 vuotta. Tavallisesta materiaalista valmistettu sijauspatja tulisi kuitenkin vaihtaa 2–5 vuoden välein.

Sijauspatjan alla oleva patja luo ryhdin nukkumisergonomialle eli se linjaa kehon asennon ja antaa tuen. Ilman oikeanlaista sijauspatjaa esimerkiksi joustinpatjalla ei kuitenkaan pysty nukkumaan kunnolla, vaan patja on liian kova ja mukautumaton vartaloon. Kuluneen sijauspatjan vähäinen tuki johtaa virheasentoihin, mitkä taas voivat tuntua kehossa aamuisin kipuna tai selän jäykkyytenä. Jos nukkujan on hankala löytää mukavaa nukahtamisasentoa, on tyynyn ja alapatjan tarkistamisen ohella syytä kiinnittää huomiota myös sijauspatjaan.

Kehoon kohdistuvan painerasituksen minimointi on tärkeää

Kulunut sijauspatja aiheuttaa tuen menetyksen lisäksi nukkujan vartaloon pistekohtaista painerasitusta. Tällöin paineen kohdistuessa pienelle alueelle pintaverenkierto estyy ja tästä aiheutuu levotonta liikehtimistä ja kääntyilyä kehon yrittäessä suojella kudoksia hapenpuutteelta.

Hyvä sijauspatja siis jakaa kehoon kohdistuvan paineen laajalle alueelle, mutta antaa myös vartalolle tukea, jolloin kehon asento pysyy fysiologisesti oikeanlaisena. Sijauspatjan merkitys unen laatuun ja tukirangasta johtuviin kipuihin onkin erittäin merkityksellistä.

Seitsemän senttimetrin paksuiset Tempur-sijauspatjat jakavat kehon painon optimaalisesti ja tukevat kehoa oikein. Tempur-sijauspatjat ovat myös pitkäikäisiä, sillä niille myönnetään 15 vuoden takuu. Kehon lämmön mukaan muotoutuva sijauspatja voidaan sijoittaa tavallisen hyväkuntoisen vaahtomuovi- tai joustinpatjan päälle. Tempur-sijauspatjalla pystyy parantamaan liian kovan alapatjan nukkumisominaisuuksia, mutta liian pehmeä alapatja tulisi vaihtaa, sillä se ei tue tarpeeksi. Sijauspatjan vaihdon yhteydessä kehon uppouma patjaan yleensä muuttuu, jolloin on hyvä tarkistaa tyynyn sopivuus: aiempaa paksummalla ja joustavammalla petarilla tyynyn korkeustarve on yleensä matalampi.

Osta nyt TEMPUR 7cm -sijauspatja!

Koehenkilö joustinpatjalla. Punainen, oranssi ja keltainen kuvaavat alueita, joissa kehoon kohdistuva paine on erityisen korkeaa, ja normaali pintaverenkierto on estynyt.
Tempur-patja muotoutuessaan jakaa kehoon kohdistuvaa painetta tasaisemmin: öinen levoton liikehdintä vähenee ja unen laatu paranee.

Käytännön vinkki sijauspatjan kunnon arviointiin

Jos vuodevaatteet eivät pysy paikoillaan, se kertoo levottomasta liikehdinnästä yön aikana: sijauspatja ei jaa kehoon kohdistuvaa painetta oikein vaan estää pintaverenkiertoa. Saatat myös kokea aamuista fyysistä voimattomuutta, joka voi kertoa heikentyneestä syvän unen vaiheesta.

Halvat, ohuet ja heikkolaatuiset sijauspatjat on vaihdettava jopa vuoden välein. Minkä laatuinen ja ikäinen on sinun sijauspatjasi?

Kosteuden ja lämmön siirtyminen muuttuvat – asiantuntija avuksi myös sijauspatjan valintaan

Sijauspatjalla on tärkeä merkitys sekä unen laatuun että tuki- ja liikuntaelinterveyteen. Vaikka esimerkiksi Tempur-sijauspatjan hankinta on varsin varma ratkaisu hyväkuntoisen patjan päälle, kannattaa hankinnoilla kääntyä asiantuntijan puoleen ja arvioida yhdessä, mikä on todellinen tarve nukkumisvälineiden suhteen. Kehon pinnasta arviolta vain noin viidennes on kosketuksissa patjaan, joten lämpötilan ja kosteuden säätelemisessä peitolla on tärkeä rooli.

Tempurin tuotteissa hyödynnetään ääriolosuhteisiin kehitettyä Nasan teknologiaa.

Alustan vaihdon yhteydessä vartalon kosteuden siirtyminen ja lämmön johtuminen usein muuttuu, joten niin makuuhuoneen lämpötilan uudet säädöt kuin muuttunut peittotarve olisi hyvä käsitellä samassa yhteydessä. Viileässä nukkuminen parantaa unen laatua, mutta vaatii myös nukkumisvälineiltä tavallista enemmän. Tempur-sijauspatja, -tyyny ja -peitto perustuvat ääriolosuhteisiin kehitettyyn Nasan teknologiaan, joten niiden avulla makuuhuoneolosuhteiden mukauttaminen palauttavaksi hyvinvoinniksi on kaikista tehokkainta.

Koulutetulla nukkumisergonomian asiantuntijalla (KNA) on valmiudet arvioida nukkumisergonomiasi nykytilaa ja sen vaikutuksia toimintakykyysi. Hän osaa valita sinulle toimintakykyäsi edistävät vuode-, patja-, tyyny-, peittoratkaisut, sekä myös opastaa keskeisissä unenhuollon kysymyksissä. KNA on oppaasi matkalla unen kautta tapahtuvaan parempaan palautumiseen.

Askarruttaako oma nukkuminen? Voit myös käydä arvioittamassa KNA:lla omaa nukkumisergonomiaasi, vaikka patja- tai tyynyhankinnat eivät vielä olisi ajankohtaisia. Arvio on veloitukseton.

Nukkumisergonomian ammattilaiset löydät nukkumisergonomia.fi-sivustolta helposti sinua lähimmät nukkumisergonomian asiantuntija -koulutuksen saaneet henkilöt ja heidän toimipaikkansa. Sivustolta voi myös ladata nukkumisergonomian kartoitusoppaan tai katsella nukkumisergonomiaan liittyviä opastusvideoita. Sivuston asiantuntijarekisteri palvelee myös terveydenhuollon ammattilaisia, jotka haluavat ohjata oman asiakkaansa osaavalle asiantuntijalle.