Sängyn vaihto mullisti stand up -koomikon vitsit: ”Ajatus on kuin kuivaa ruutia”

Matti Patronen halusi kokeilla, miten unen laadun parantaminen vaikuttaisi koomikon työhön.

Harva tulee ajatelleeksi, miten paljon ajatus- ja kirjoitustyötä stand up -koomikon ammatti vaatii. Kun hän astuu yleisön eteen lavalle, on valtaosa työstä jo tehty.

Suurin työ tehdään yleisöltä piilossa, käsikirjoituksia tehden ja esityksiä harjoitellen, muistuttaa muun muassa Ylen Naurun tasapaino -kilpailun vuonna 2015 voittanut stand up -koomikko Matti Patronen.

– Käsikirjoitusvaiheessa olen jatkuvasti ajatusteni kanssa hippasilla. Mietin ja mietin, kuinka voin antaa yleisölle parasta Matista, hän kuvailee.

Jokin aika sitten Patronen alkoi miettimään, kuinka hän voisi parantaa tärkeintä työkaluaan, eli ajatteluaan, lisää. Mieleen nousi nukkumisen ja unen laadun kohentaminen.

– Tempurilla asiasta innostuttiin kovasti. Pian kuljetusliike toi sekä asensi uuden sängyn paikalleen ja heittivät mennessään vanhan sänkyni naapurin pihalle. No ei, kyllä se kierrätykseen meni. Se vanha sänky siis, hän letkauttaa.

Patronen oli jo valmiiksi kiinnostunut Tempurin tuotteista, sillä häneltä löytyi ennestään Tempur-tyyny.

– Tyyny herätti huomaamaan parantuneen unen laadun. Myyjä soitti muutama viikko tyynyn hankinnan jälkeen kysyen, että onhan kaikki hyvin ja että paremmin menee, eikös niin? Siinä keskustelussa sitten hoksasin muutoksen, hän kertoo.

Komea mies katsoo peilistä

Patronen sai tyynynsä kaveriksi Tempur-vuoteen ja -peiton, ja hänen unen laatuaan mitattiin unipäiväkirjalla ja nukkumiskyselyllä.

Tulokset puhuivat puolestaan. Unen pituus lisääntyi tarkastelujaksolla keskimäärin tunnilla ja 10 minuutilla yössä. Patronen herää nykyään virkeänä lähes joka aamu, kun aikaisemmin väsyneenä heräämisiä oli säännöllisesti.

Myös öiset heräämiset ovat vähentyneet merkittävästi. Tavallisella patjalla ja peitolla hän heräili jopa kolme kertaa yössä, mutta Tempurilla vain hyvin harvoin.

– Joinakin öinä saatan käydä vessareissulla peilin edessä varmistamassa, että onhan talossa edelleen se sama komea mies kuin oli illalla nukkumaan mennessä, hän heittää.

Patrosella oli aiemmin aamuisin jäykkyyden ja puutumisen tunteita niska-hartiaseudulla sekä selän alueella. Tempurilla nämä kaikki oireet poistuivat – ja sillä on ollut yllättävä vaikutus myös esiintymiseen.

– Pääsääntöisesti saan niin raivokkaita aplodeja keikan päätteeksi, että on vähän hävettänyt, kun selkä ei aikaisemmin ole taipunut kunnon kumarrukseen. Siksi piti keksiä oma erikoinen tapa pokata. Nyt tällä selällä kiitos yleisölle tapahtuu paljon komeammin.

Erityisen tyytyväinen Patronen on ollut Tempur-peittoon.

– No, sanoisin, että paras keksintö ikinä! Enää kuumuus ei herättele.

Lisäksi hän on huomannut nukahtavansa uuden patjan ansiosta helpommin ja nopeammin, mikä oli aiemmin vaikeaa.

– Keskimäärin joka toinen yö oli vaikeuksia saada unta, mutta Tempurilla nukahdan joka ilta niin hyvin, että se taitaa olla nykyisin yksi kehittyneimpiä ominaisuuksiani.

Enemmän laadukkaita juttuja

Ja sitten se tärkein: Onko Tempur-vuoteeseen vaihtaminen näkynyt koomikon työssä ja sen laadussa?

Patronen ei voisi olla tyytyväisempi.

– Ajatus on nyt kuin kuivaa ruutia. Helteiden ja metsäpalovaroitusten aikaan piti pohdiskella oikein säästellen, hän naureskelee.

– Väsyneenä ei jaksa kirjoittaa. Nyt oltuani virkeämpi olen myös kirjoittanut enemmän, jolloin laadukkaampien juttujen osuus luonnollisesti kasvaa. Ainoa asia, mikä tässä muutoksessa ei naurata on se, että miksi en aikaisemmin vaihtanut vuodetta.

Nykyään uni on Patroselle paras tapa kehittää itseään ja huolehtia siitä, että luovuus kukkii myös jatkossa.

– Kun muut syövät ihmerohtoja tai upottavat vaivalla tienatut eurot kehitysseminaareihin, Matti-poika painuu nukkumaan ja säteilee seuraavana päivänä. Välillä vähän yölläkin, siellä peilin edessä.

 

Artikkelit ja blogit on tuottanut hyvän unen asiantuntija TEMPUR yhteistyökumppaneineen. TEMPUR-käyttäjien kommentit ovat henkilökohtaisia, ja muilla kuluttajilla voi olla erilaisia kokemuksia TEMPUR-tuotteista.  Kärsiessäsi vakavista selkä- tai niskakivuista, ota yhteyttä lääkäriisi.