Saijan koti keräsi kehuja Instagramissa, mutta kaunis sänky ei ollutkaan hyvä nukkua – halpajäljitelmät tulevat kalliiksi näistä syistä

Esimerkkitapaus: Tempur-jäljitelmään haksahtaminen huononsi unen laatua, mikä lopulta johti tuplahankintoihin.

Upeasta valkoisesta kodista ja viimeisen päälle mietitystä sisustuksesta tunnettu Saija Vainio satsaa selvästi kalusteisiin. Se näkyy suositun CoconutWhiteB-Instagram-tilin kautta. Kuvat eivät kuitenkaan aina kerro kaikkea, ja nyt mennään pintaa syvemmälle.

Vaikka makuuhuone näytti Instagram-kuvissa kauniilta, ei se tarjonnut Vainion kaipaamia hyviä yöunia. Syy tähän oli Tempuria muistuttavassa halpajäljitelmässä: hän oli hankkinut aikaisemmin tyynyn, joka lupasi paljon ja kopioi Tempuria, mutta lunasti vähän ja tuli kalliiksi unen laadun kärsittyä. Saija heräsi aamuisin väsyneenä ja keho jumissa.

Tämä on normaalia halpistuotteissa, koska niiden laadusta ja ominaisuuksista on tingitty halvan hinnan takia. Moni kuvittelee, että samantyylinen materiaali ja ulkonäkö antavat samat hyödyt kuin aito Tempur, mutta näin ei ole – sen todistaa myös Saija Vainion käyttäjäkokemus. Tempur lupaa ja tuo terveyshyötyjä, mutta copycat-tuotteella saatiin erilaisia niska-hartiaseudun kiputiloja sekä selän jäykkyyttä.

Sama tuotekategoria, täysin eri laatu – huomaa nämä!

Aidossa Tempurissa ja sitä matkivissa halpajäljitelmissä on kolme ratkaisevaa ja rahan arvoista eroa.

Ensimmäinen on ainutlaatuinen solurakenne. Tempur-materiaali muotoutuu yksilöllisesti ja näin kehon paino jakautuu laajemmalle alueelle patjalla vähentäen kehoon kohdistuvaa pistekohtaista painetta ja lisäksi materiaalin viskoelastiset, painetta vähentävät ominaisuudet, mahdollistavat mukavuuden ja painottomuuden tunteen. Näistä seuraa rentoutuminen, laadukas uni ja palautuminen sekä helpotus kiputiloihin. Tämä toteutuu vain aidolla Tempurilla.

Sen lisäksi laatu on ratkaisevan erilainen. Erinomainen laatu perustuu uniikkiin materiaaliin ja jatkuvaan kehitystyöhön. Tempurin kestävyys ja käyttöikä on parempi kuin useilla muilla joustin- ja memory foam -patjoilla. Tempurin patja- ja tyynymateriaali on ainoana sertifioitu Yhdysvaltojen avaruussäätiö NASA:n toimesta.

Lisäksi terveydenhoitoalan ammattilaiset, kuten Uniliitto ja Selkäliitto, suosittelevat nimenomaan vain aitoa Tempuria, eikä jäljitelmiä. TEMPUR on tutkittu ja turvallinen, ja siksi se on käytössä myös joissain terveydenhoidon vaativimmissa kohteissa.

Viimeisin keskeisin ero on tuotteen valmistusprosessi. Tempur valmistaa tuotteet omissa tehtaissaan 24/7, kun taas useat kilpailijat ulkoistavat tuotantoaan halvan työvoiman maihin ja tehtaisiin, joissa valmistetaan kaikenlaisia tuotteita alihankintana, mutta joilla ei ole omaa jatkuvaa ja keskittynyttä tuotantoa tai tuotekehitystä. Tällöin nämä valmistuttajat eivät kehitä tuotetta vaan valmistavat erän kerrallaan ja korkeintaan etsivät vain keinoja halventaa sitä karsimalla ominaisuuksia ja laatua. Tästä syystä copycat-tuotteet eivät menesty tutkimuksissa, kun sen sijaan Tempurin käyttäjät* Euroopassa ovat tyytyväisempiä, kuin muita patjoja käyttävät ihmiset.

Halpajäljitelmän huonous paljastui unipäiväkirjalla

Ennen Tempuriin vaihtamista Saija Vainiolla oli käytössä Tempuria jäljittelevä halpistyyny ja useita vuosia vanha joustinpatja, joilla nukkumista seurattiin ensimmäiset 13 yötä. Erot selvisivät tutkimalla.

Nukahtaminen kesti 30–60 minuuttia ja unta tuli yön aikana kaikkiaan vain 5–6 tuntia. Hän heräili paljon, jopa 43 kertaa 13 mittausyön aikana.

Saija Vainion makuuhuone on aina näyttänyt upealta, mutta vasta Tempur-tuotteet takasivat, että siellä voi myös nukkua hyvin. COCONUTWHITEB

Lisäksi Saija kertoi kokeneensa väsymyksen tunnetta kymmenenä aamuna 13:sta, eikä hän saanut heti unta 11 iltana.

–En todellakaan kokenut nukkuvani hyvin vanhalla patjalla ja tyynyllä. Uni oli katkonaista ja öisin tuli kylmä, minkä lisäksi myös kääntyily ja pyöriminen vaivasivat. Muun muassa näiden seikkojen vuoksi en ole kokenut oloani virkeäksi aamuisin, Saija Vainio sanoo.

Huonosti nukutun yön jälkeen hänellä oli muun muassa vaikeuksia lähteä liikkeelle, jäykkyyden tunnetta selässä, selkäkipuja, jäykkyyttä niska-hartiaseudulla sekä yleistä väsymystä.

Oli selvää, että nukkumisergonomia ei ollut kunnossa.

–Kärsin aika pitkään uniongelmista, jotka kumuloituivat keväällä siihen, että itseä alkoi huimata, heräsin monta kertaa yössä alaselkä- ja vatsakipuihin, minkä lisäksi uneni oli hyvin katkonaista. Silloin tein päätöksen, että vanha sänky lähtisi vaihtoon ja nyt panostetaan laadukkaaseen sänkyyn sekä tyynyihin, jotka tuovat helpotusta omaan jaksamiseen kun uni alkaisi taas maistua.

Uni muuttui paremmaksi uuden patjan ja tyynyn myötä

Saija Vainio vaihtoi patjan ja tyynyn aitoihin Tempur-tuotteisiin, ja ero näkyi selvästi uudella tutkimusjaksolla. Vastaava 13 yön mittainen seuranta osoitti, miten suuri vaikutus aidoilla tuotteilla on unen laadun parantamiseen.

Nukahtamisaika lyheni merkittävästi, sillä vain yhtenä 13:sta yöstä Saija raportoi, ettei saanut unta heti. Vastaavasti hän koki väsymystäkin vain yhtenä aamuna, ja heräilyjen määrä oli laskenut aiemmasta peräti 43 kerrasta vain kahteen. Kyllä kannatti panostaa laatuun!

Koska nukkumisergonomia ja unen laatu paranivat, pystyi sängyssä nyt viettämään pitemmän aikaa, jolloin unen määrä normalisoitui. Tempurin ansioista hän nukkuu nyt 7–8 tuntia yössä.

–Tempur-patja ja -tyyny ovat tuntuneet huomattavasti mukavammilta ja nukun nyt selvästi paremmin kuin aikaisemmin, minkä lisäksi päiväaikainen virkeys on lisääntynyt, Saija sanoo.

Nyt Saija nukkuu 7–8 tuntia yössä ja kokee olevansa unien jälkeen myös virkeä. COCONUTWHITEB

Myös aamuisiin tuntemuksiin tuli muutoksia. Enää ei vaivaa selän alueen puutuminen tai jäykkyys. Samoin hävisivät niska-hartiaseudun jännitys ja kivut. Saija tuntee itsensä pirteämmäksi kuin aikaisemmin. Hän sanoo, että enää ei ole mitään tekijöitä jotka vaikeuttaisivat nukkumista.

–Yksinkertainen ratkaisu, jota suosittelen! Laadukas patja sekä tyyny poistivat selkäkivut ja yöllisen pyörimisen, hän summaa.

Tempur-tyynyn käyttökokemukset

Saijan mukaan tyyny tukee erinomaisesti niskaa, edesauttaa hyvän nukkuma-asennon löytämistä ja tuntuu miellyttävältä. Hänen mukaansa tyynyllä on ollut myös positiivinen vaikutus nukahtamisaikaan.

Tyyny on myös vähentänyt hänen niska-hartiaseudun jäykkyyttä ja puutumista sekä vähentänyt yöllistä heräilyä. Hän arvioi tyynyn erinomaiseksi.

–Tyyny on juuri sopivan kokoinen, tukee mahtavasti niskaa nukkuessa ja on hengittävä. Se myös palautuu omaan muotoonsa nukkumisen jälkeen, kuvailee Saija Vainio.

Tempur-patjan käyttökokemukset

Saija kertoo, että Tempur-patja tukee selkää, mukautuu miellyttävästi kehoon ja mahdollistaa hyvän nukkuma-asennon löytymisen. Se on myös vähentänyt pyörimistä ja nopeuttanut nukahtamista.

Myös yöllinen heräily on vähentynyt aikaisemmasta. Hän arvioi myös Tempur-patjan erinomaiseksi.

–Ensimmäiset kaksi viikkoa patjalla nukkuminen oli vaikeaa, kun patja ei ollut vielä mukautunut omaan kehoon. Silloin unet jäivät lyhyiksi kovuuden takia, mutta tämän jälkeen ongelmat hävisivät kun patja alkoi muotoutumaan.

*Perustuu haastatteluihin, jotka on tehty yli 24 000 patjakäyttäjän kanssa 13 Euroopan maassa vuosina 2016-2018. Tyytyväisyys on laskettu verraten tuloksia keskimääräisesti erittäin tyytyväisten Tempur-patjojen käyttäjien kanssa kaikissa 13 maassa seuraavaksi lähinnä olevan kilpailijan tyytyväisimpien asiakkaiden keskiarvoon. Lähin kilpailija tarkoittaa lähintä kilpailijaa ainoastaan suhteessa haastattelutuloksiin.