Onko Tempur-materiaali turvallinen? Viimeisimmät tutkimukset paljastavat

Moni ei tule sänkykaupoilla ajatelleeksi, että patjan materiaalilla on valtava merkitys hyvinvoinnille. Ovatko sinun sänkysi ja tyynysi turvallisia, terveyttä edistäviä vai haitallisia?

Hengittävä Tempur -materiaali muotoutuu täydellisesti vartalon muotoihin ja luo nukkujalle painottomuuden tunteen.

Sänky on yksi elämän tärkeimmistä hankinnoista, joka voi parhaimmillaan parantaa huomattavasti elämänlaatua. Usein huonolla tai vääränlaisella patjalla nukkuvat eivät edes tajua, kuinka paljon sänky vaikuttaa heidän vireyteensä, suorituskykyynsä ja erilaisiin kipuihin ja kolotuksiin.

Usein sänkykaupoilla mietitään patjan kovuutta ja paksuutta, mutta harvemmin tulee kiinnitettyä huomiota siihen, mistä materiaalista patja on valmistettu.Materiaalin tärkeyttä ei moni ymmärrä, vaikka juuri sillä on huomattavasti merkitystä tuen, hengittävyyden, mukavuuden ja nukkumisergonomian kannalta.

Maailman suurimman vuodevalmistajan Tempurin patjoissa käyttämä ainutlaatuinen viskoelastinen Tempur-materiaali on alun perin Nasan kehittelemä. Se suunniteltiin 1960-1970-lukujen taitteessa materiaaliksi astronauttien selän taakse, tukemaan selkää siinä vaiheessa, kun alus nousee ilmakehään ja paine selässä on valtava.

Valmistuskaava on ostettu Nasalta ja se on salainen – kukaan muu kuin Tempur ei osaa valmistaa vastaavan laatuista niin sanottua älykästä viskoelastista materiaalia, jota kutsutaan myös memory foamiksi.

Yöllinen kääntyily vähenee, kun nukkumisergonomia paranee

Suurin ero tavalliseen joustin- tai vaahtomuovipatjaan on se, että Tempur-patja ensinnäkin muotoutuu ehdottoman yksilöllisesti. Aluksi se muotoutuu kehon painon mukaan ja sitten hieno-säätyy yksilöllisesti kehon lämmön vaikutuksesta.Silloin asento on luonnollinen ja kivuton.

Toiseksi, Tempur tukee selkää parhaiten. Tuen puutteen kokee liian pehmeällä sängyllä tai vanhalla ja tueltaan väsähtäneellä patjalla.

Nämä ovat nukkumisergonomian kannalta tärkeimpiä asioita, kuten myös se, että tyyny valitaan huolellisesti. Sen täytyy tukea nukkuma-asentoa ja oltava oikean korkuinen. Yöllinen kääntyily johtuu usein siitä, että tyyny ja patja ovat epäsopivia.

Kolmanneksi, on erittäin tärkeää, että tyynyn ja patjan materiaali on painetta vähentävää – ei painetta aiheuttavaa.

Tavallisella patjalla kehoon muodostuu painepisteitä esimerkiksi olkapäihin ja lantioon, mikä saa aikaan kääntyilyä yön aikana. Tempurilla tällaisia unta häiritseviä painepisteitä ei synny, koska paino jakautuu tasaisemmin laajemmalle alueelle yksilöllisen muotoutumisominaisuuden ansioista. Lisäksi itse materiaali absorboi energiaa eli on painetta vähentävää.

Jokainen Tempurin omistaja allekirjoittaa sen, että Tempur-tyynyä ja -patjaa käytettäessä liikehtiminen yön aikana vähenee merkittävästi, jolloin unen laatu paranee ja uni on terveyttä edistävää.

Tempur-patjoissa käytetty materiaali on kolme kertaa tiheämpää kuin tavallisten patjojen vaahto, mikä tekee siitä kestävän. Samalla se on kuitenkin myös pehmeää, sillä kehon lämpö mukauttaa sitä. Tempur sopii kaikille, olitpa 10- tai 110-kiloinen.

Se, miltä patja tuntuu, on valittavissa joko alkuperäiseksi voimakkaan tuen tuntuiseksi, pinnaltaan pehmeäksi tai perinteisesti joustavan tuntuiseksi.Mukavuus on taattu. Koulutettu nukkumisergonomian asiantuntija auttaa patjan valinnassa.

Tempur-materiaali on myös äärimmäisen hengittävää, ja sen avosolukkoinen rakenne siirtää tehokkaasti pois kehosta yöaikaan tulevaa lämpöä ja kosteutta.Jos Tempur hikoiluttaisi, sitä ei voisi suositella eikä käyttää sairaalaolosuhteissa.Artikkelin lopusta näet, mitkä tahot suosittelevat ainoastaan aitoa Tempuria, ei halpajäljitelmiä tai muita hikoiluttavia materiaaleja.

Alkuperäinen erottuu muista

Markkinoilla on nykyään muitakin viskoelastisia patjamateriaaleja, jotka kuitenkin eroavat aidosta Tempur-materiaalista olennaisesti, ollen ominaisuuksiltaan lähempänä perusvaahtomuovia kuin Tempuria.

Tempur-materiaalilla on tutkitusti tyytyväisimmät käyttäjät.Taloustutkimuksessa (1) sen on todettu olevan muun muassa paras selälle ja sopivin allergikoille, minkä lisäksi sen avulla on kansainvälisen tutkimuksen (2)mukaan saavutettu paras nukkumisen laatu.

Tempur-materiaali on ainoa viskoelastinen materiaali, jolla on Space Foundationin sertifikaatti vakuutena aitoudesta, alkuperäisyydestä ja tutkitusta terveyttä ja elämänlaatua parantavasta laadusta.

Sille on myönnetty myös LGA-sertifikaatti, joka todistaa, että se on tutkitusti allergiavapaa materiaali ja käyttäjälleen täysin turvallinen. Siitä ei haihdu ilmaan mitään haitalliseksi luokiteltua. Materiaalia voi teoriassa jopa syödä tuvallisesti -joskus kotieläin on tehnyt niin.

Myös asiantuntijoiden arviot ja suosittelut puhuvat puolestaan. Tempur-materiaalia käytetään laajalti muun muassa sairaaloissa, ja se on ainoa viskoelastinen patjamateriaali, jota terveydenhuoltoala suosittelee.

Monille Tempurin best seller -tuotteille on myönnetty CE-merkintä luokassa yksi, lääkinnällisinä tuotteina. Muut tuotteet ovat samaa laatua, mutta niille kaikille ei ole haettu CE-merkintää, koska niitä ei käytetä sairaaloissa.

Maailmanlaajuisesti Tempuria suosittelee yli 75 000 terveydenhuoltoalan ammattilaista. Suomessa suosittelijoina ovat muun muassa Uniliitto, Selkäliitto, Suomen Unihoitajien Liitto ja Migreeniyhdistys.

Lähteet:

1) Taloustutkimus 2015

2) Perustuu yli 5000 uuden patjan ostaneen henkilön haastatteluihin Belgiassa, Espanjassa, Hollannissa, Isossa-Britanniassa, Italiassa, Itävallassa, Norjassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Suomessa, Sveitsissä ja Tanskassa.

 

Artikkelit ja blogit on tuottanut hyvän unen asiantuntija TEMPUR yhteistyökumppaneineen.