Oikein valittu tyyny parantaa unta ja suojelee niskaa kivulta

Tunnetko itsesi aamulla voimattomaksi, vaikka olisitkin nukkunut pitkät yöunet? Tämä voi johtua siitä, että et ole saanut tarpeeksi syvää unta. Huolellisesti valittu tyyny on helppo keino parantaa unen laatua ja ennaltaehkäistä niskan ja selän kiputiloja.

Hyvään nukkumisergonomiaan satsaaminen on avain laadukkaisiin yöuniin. Huonon nukkuma-asennon ja painerasituksen aiheuttaman epämukavuuden seurauksena saatat joutua vaihtamaan asentoa monta kertaa yön aikana. Vaikka et heräisikään asennon vaihtamiseen täysin, untasi häiritsevät mikroheräämiset. Yksi keskeisimmistä nukkumisergonomiaan vaikuttavista tekijöistä on yksilöllisesti sopiva, Tempur-materiaalista valmistettu tyyny.

– Sopiva tyyny on erittäin tärkeä osa hyvää nukkumisergonomiaa. Se ohjaa koko kehoa oikeaan asentoon ja vähentää epämukavaa painetta, kertoo fysioterapeutti Pasi Koistinen.

Tarkista tyynysi korkeus

Kolme tärkeintä sopivan tyynyn löytämiseen vaikuttavaa tekijää ovat tyynyn korkeus, tyynyn materiaali sekä omaan nukkuma-asentoon sopiva tyynymalli.

Kylkimakuuasennossa tyynyn korkeuteen vaikuttavat hartioiden leveys sekä käytössä olevan patjan upottavuus. Esimerkiksi liian matala tyyny ei tue kaularankaa oikeaan asentoon, vaan jättää pään alemmas kuin sen luonnostaan tulisi olla. Tyynyn korkeutta pyritään usein korjaamaan nukkumalla käsi sen alla, mutta asento saattaa puuduttaa käden ja häiritä siten unen laatua. Turhan korkea tyyny voi taas altistaa alaselkäkivuille, kun rinta- ja lannerankaan kohdistuu sivutaivutusta ja kiertoa.

– Kaularanka altistuu yön aikana helposti kipua ja jäykkyyttä aiheuttaville virheasennoille. Jos nukkuma-asento on pitkään huono, saattaa niska-hartiaseudun kipu jopa kroonistua, Koistinen kertoo.

Kannattaa kiinnittää erityistä huomioita myös tyynyn materiaaliin. Liian kimmoisa materiaali saattaa aiheuttaa pintapainetta ja epämukavuutta. Toisaalta turhan pehmeä tyyny ei säilytä ergonomista tukeaan, vaan lytistyy nopeasti.

Mikä on sinulle tyypillinen nukkuma-asento?

Tyyny tulee valita aina oma nukkuma-asento huomioiden. Kyljellään nukkuvalle sopii Tempur-tyynymalleista esimerkiksi Original, jonka kaareva muotoilu tukee niskaa ja palauttaa selkärangan luonnolliseen asentoonsa vähentäen hartiaseudun jäykkyyttä. Selinmakuuasennossa nukkuvalle hyvä valinta on Millennium-tyyny, jonka eteenpäin kallistuva reuna ja keskisyvennys tukevat selin- ja kylkimakuuasennossa nukkuvaa. Ombracio-tyynyn neljään suuntaan levittyvä muoto taas sopii kaikkiin nukkuma-asentoihin. Sen muotoilu vähentää kaularangan haitallista kiertymistä jopa vatsamakuuasennossa. Kaikki Tempur-materiaalista valmistetut tyynyt muotoutuvat kehon lämmön ja pään muotojen vaikutuksesta käyttäjälleen sopivaksi. Tempur-tyynyt palautuvat käytön jälkeen muotoonsa ja säilyttävät ominaisuutensa vuosia. Lisäksi Tempur-materiaali vähentää kehoon kohdistuvaa pintapainetta tehokkaammin kuin markkinoilla olevat halpajäljitelmät.

– Tempur-tyyny kaksinkertaistaa kehoa vasten olevan pinta-alan. Näin pintaverenkierto pysyy esteettömänä ja laadukasta unta häiritsevän yöllisen kääntyilyn tarve vähenee, Koistinen selittää.

Lähteet: Nukkumisergonomian kartoitus ja opas 2018, Tempur.

Artikkelit ja blogit on tuottanut hyvän unen asiantuntija TEMPUR yhteistyökumppaneineen.