Nukkujan lämpötilaa säätelevä peitto parantaa unen laatua – Nasan keksimä innovaatio saatavilla jokaiseen kotiin

Onko sinulla nukkuessasi usein ensin liian kylmä ja pian taas kuuma? Kehon lämpötila vaihtelee unen eri vaiheiden mukaan, mikä herättää nukkujan siirtämään peittoa. Ongelmaa kuitenkin pahentaa usein vanha ja huonolaatuinen peitto, joka hiostaa nukkujaa ja tekee olosta tukalan.

Tiedät varmasti, että patjalla ja tyynyllä on keskeinen merkitys unen laatuun.Mutta oletko tullut ajatelleeksi, että myös peittovalintasi on tärkeä tekijä hyvien yöunien takaamisessa?

Nasa keksi aikanaan avaruuspukuihin edullisen ja nerokkaan lämmönsäätelyn automatiikan, jota käytetään nyt myös Tempurin peitoissa. Sen avulla lämpötila pysyy peiton alla optimaalisena läpi yön, mikä vaikuttaa parantavasti yöunen laatuun. Kun peittoa ei vuoron perään tarvitse siirtää pois ja takaisin, on seurauksena levollisemmat yöunet ilman häiriöitä.

Makuuhuoneen viileä lämpötila edesauttaa hyvää unta, mutta huono peitto lämmittää liikaa

Koska kehon lämpötila vaihtelee jonkin verran yön aikana unen eri vaiheiden mukaan, on kehon lämpötilaa säätelevä peitto hyvien yöunien kannalta tärkeä.Sen avulla voidaan vähentää levotonta kääntyilyä ja yöllistä hikoilua. Kun kehon lämpötila pystytään pitämään optimaalisena läpi yön, lisääntyy seuraavan päivän vireystason kannalta tärkeän syvän unen määrä.

Kehon lämpötila alkaa laskea juuri ennen nukahtamishetkeä, normaalisti illalla kello 22-24 välillä. Alimmillaan kehon lämpötila on noin puoli kolmen aikaan yöllä.Silloin myös uni on yleensä syvimmillään. Makuuhuoneen pitäminen viileänä on helppo tapa edesauttaa laadukasta unta. Suositeltava lämpötila makuuhuoneelle on noin 17-19 astetta.

Kun nukkuja hengittää viileää ilmaa, myös sisäelimet viilenevät. Tämä edesauttaa hyvää unta. Ongelmaksi muodostuu kuitenkin usein se, että yöunet nukutaan vanhan tai huonolaatuisen peiton alla. Tekokuiduista valmistetut peitot eivät hengitä tarpeeksi, vaan hiostavat nukkujaa ja heikentävät unen laatua merkittävästi.

Nasan kehittämä teknologia pitää kehon lämpötilan ihanteellisena

Tempur Fit -peitot huolehtivat automaattisesti siitä, että kehon lämpötila pysyy ihanteellisena läpi yön varastoimalla kehon lämpöä ja palauttamalla sen tarvittaessa yön aikana takaisin.

Niissä käytetty Temprakon® Technology -materiaali on alun perin Nasan avaruuspukuihin kehittämä ja patentoima innovaatio, jonka tärkeä ominaisuus on kehon tasaisen lämpötilan ylläpitäminen. Peitossa käytetty ohut Temprakon®-täyte säätää ja ylläpitää kehon optimilämpötilaa aktiivisesti, jolloin unta eivät enää häiritse hikoilu tai liika viileys. Tällä on suora yhteys yöunen määrään ja laadun paranemiseen.

Yöllisen hikoilun syynä on usein liian paksu tai huonolaatuinen peitto.Laadukkaat Tempur Fit -peitot mukautuvat yksilöllisesti jokaisen nukkujan tarpeisiin. Ne myös ehkäisevät aktiivisesti kosteuden ja mikrobien syntymistä, pitäen olosi raikkaana läpi yön. Tempur Fit -peittojen sisällä käytetty untuva imee itseensä nukkumisen aikana kehosta vapautuvaa kosteutta ja siirtää sen peiton uloimpaan osaan, josta se pääsee haihtumaan nopeasti. Kun öinen hikoilu ja liikehdintä vähenee, myös uni on syvempää.

Lähteet: Nukkumisergonomian kartoitus ja opas 2018, Tempur; Uniliitto

Lue lisää Tempur Fit -peitoista täältä.

Artikkelit ja blogit on tuottanut hyvän unen asiantuntija TEMPUR yhteistyökumppaneineen.