Näistä neljästä merkistä tiedät, onko aika vaihtaa sänkyä!

Vuoteen vaihdon jälkeen moni hämmästyy muutoksen tuomista myönteisistä hyvinvointivaikutuksista.

Huonon nukkumisergonomian punaiset liput saattavat liehua pitkäänkin ilman, että ihminen tunnistaa ne. Etenkin tärkeät keholliset viestit, jotka kertovat alustan vaihdon tarpeellisuudesta, on helppo ohittaa.

Vuoteen ikä on vain yksi mittari sen vaihtotarpeelle, sillä on mahdollista, että sänky saattaa olla epäsopiva jo ostettaessa. Riski on erityisen suuri, jos vuodetta ei ole hankittu koulutetulta nukkumisergonomian asiantuntijalta.

Esimerkiksi television mennessä rikki se tyypillisesti korjautetaan tai vaihdetaan välittömästi. Jos kuva ei näy, ongelma on helposti tunnistettavissa; kapine on rikki. Patja sen sijaan kuluu pikkuhiljaa vuosien saatossa menettäen kyvyn jakaa pintapainetta ja tukea kehoa oikein. Keho pyrkii sopeutumaan muutoksiin, kun ei oikein muutakaan voi.

Nukkumisasento saattaa myös muuttua patjan kulumisen myötä. Uusi asento voi olla kokonaisterveydelle epäedullinen, mutta sallii jonkinlaiset yöunet: niin riittävät, että selviydymme kyllä päivästä toiseen, mutta kunnollinen palautuminen ja hyvä elämisen laatu pysyttelevät jossain kaukaisuudessa.

Kulunut patja tai epäsopiva tyyny voivat vaikeuttaa nukahtamista, häiritä yöunta tai herättää liian varhain. Tutkitusti Tempurin käyttäjät, huippu-urheilijat ja artistit, ovat saaneet jopa yli tunnin lisää unta tai entistä paremman unen laadun, kun unen huolto, nukkumisergonomia sekä patja, tyyny ja peitto on laitettu kuntoon.

Tutustu neljään keskeiseen hälytysmerkkiin, jotka esiintyvät, kun nukkumisergonomiaan kannattaa kiinnittää huomiota mahdollisimman pian!

1. Raajat puutuvat

Hermojen joutuminen puristukseen yön aikana voi aiheuttaa unta häiritsevää raajojen puutumista.

Puristuksessa olevan hermon verenkierto on estynyt, jolloin hermon toiminta heikkenee. Yleistä kylkimakuulla nukuttaessa on kehon alla olevan käden puutuminen. Syynä on usein liian kova alusta tai liian matala tyyny tai nämä yhdessä, jolloin yläraajan radiushermo joutuu pinnetilaan sen puristuessa patjan ja olkaluun väliin.

Puutumisoireiden takia nukkuja on saattanut myös vaihtaa asennon esimerkiksi vatsamakuuasennoksi, josta voi koitua niska- ja selkävaivoja.

2. Selkä on jäykkä, puutunut tai kipeä

Nukkuessa aivojen hallinnoima vartalon asentokontrolli siirtyy off-tilaan, ja luovuttaa vastuun vartalon tukemisesta patjalle ja tyynylle. Jos ihan tarkkoja ollaan, niin vuodepohja ja sijauspatja ovat myös tukivastuussa.

Jos alusta tukee huonosti ohjaten selkärankaa joko taipumaan tai kiertymään, aiheuttaa se venytystä rangan nivelistön nivelsiteisiin ja -kapseleihin. Tällöin nivelten ympärillä olevat lihakset voivat jännittyä. Tämä viiveellä kehittyvä suojareaktio pyrkii estämään virheellisen asennon, mutta voi tuottaa samalla lihasjäykkyyttä ja kipua, joka havaitaan vasta aamulla.

Tempur -patja ja -tyyny yhdessä mahdollistavat fysiologisen asennon, jolloin ennaltaehkäistään huonosta nukkumisasennosta johtuvia selkäkipuja ja -jäykkyyksiä.

Kannattaa myös huomioida, että selkä voi olla jäykkä tai kipeä myös muusta syystä kuin sängystä johtuen. Nukkumisergonomian tarkistaminen kannattaa kuitenkin aina tehdä selkävaivojen yhteydessä. Jos huono patja tai tyyny eivät kokonaan selitä oireita, ne kuitenkin voivat olla osasyyllisiä ongelmiin.

3. Tunnet itsesi fyysisesti voimattomaksi heräämisen jälkeen

Jos olo aamulla on fyysisesti väsynyt niin syvä uni on saattanut olla riittämätöntä. Tämä voi johtua huonon nukkumisasennon aiheuttamasta epämukavuuden tunteesta tai epäsopivasta nukkumisalustasta: kehoon on voinut kohdistua pistekohtaista painerasitusta.

Näistä johtuen asentoa joudutaan vaihtamaan usein ja syvä uni sekä muut unen vaiheet häiriintyvät. Syvän unen aikana erittyy muun muassa kasvuhormonia, joka vaikuttaa sokeriaineenvaihduntaan ja sitä kautta lihasvoimaan – tämän takia huonosti nukkuva voi olla väsynyt ja voimaton.

Hyvin nukutun yön jälkeen olo on rentoutunut ja virkeä.

Vaikutukset toimivat myös toiseen suuntaan. Urheilijat ovat säännönmukaisesti raportoineet parantuneista tuloksista, kun unen huolto, nukkumisergonomia ja -alusta on laitettu kuntoon vaihtamalla Tempuriin. Tyypillisesti parantunut tulostaso havaitaan noin kahden kuukauden paremman nukkumisen jälkeen. Lue kokemuksia!

Esimerkiksi kilpailuihin tai tulosparannuksiin tähtäävien liikkujien on hyvä huomioida sängyn ja tyynyn vaihdoksiin liittyvä mahdollinen totutteluaika, ja tehdä muutos ajoissa.

4. Nukahtaminen viivästyy

Valveesta uneen siirtyminen terveellä ihmisellä kestää yleensä alle 15 minuuttia. Nukahtaminen on yksilöllistä ja syyt sen häiriöihin yleisesti ovat moninaiset, kuten riittämätön unipaine, ylivireystilat, kivut tai makuuhuoneen valoisuus.

Usein nukkumisergonomian ja nukkuma-alustan merkitykset unihäiriöiden aiheuttajina jäävät huomiotta, mutta ne nousevat esille tutkimuksissa. Esimerkiksi Skogbyn uniklinikalla tehdyn tutkimuksen mukaan 39 % unihäiriöistä kärsivistä koehenkilöistä raportoi nopeammasta nukahtamisesta Tempur-patjalla ja -tyynyllä, vaikka tutkimusjakso oli vain 1–2 yötä, eikä adaptaatioaikaa huomioitu.

Yleisesti Tempur-tutkimuksiin osallistuneet koehenkilöt toteavat patjan ja tyynyn mukautuvan miellyttävästi vartaloon, mikä helpottaa nukahtamista. Painetta vähentävä alusta sallii esteettömän pintaverenkierron, jolloin asennon muuttamisen tarve vähenee. Oikean kokoisen -ja mallisen tyynyn valinta rauhoittaa nukkuma-asentoa ja estää esimerkiksi olkapäähän kohdistuvaa, nukahtamista häiritsevää rasitusta kylkimakuulla.

Painetta vähentävä Tempur -materiaali muotoutuu täydellisesti vartalon mukaan. Aitoa Tempuria suosittelevat Selkä- ja Uniliitto!

Nukahtamisen viivästyminen kehnon alustan takia voi johtaa siihen, että optimaalinen nukahtamisaika menee ohi. Aikuisen unirytmi on 90 minuuttia, eli jos esimerkiksi klo 22 väsyttää mutta ei mene nukkumaan, seuraava tilaisuus sisäisen keskuskellon mukaan olisi klo 23.30.

Jatkuva asennon vaihtaminen, patjan pintapaineesta tai kiertyneestä asennosta johtuva epämukavuuden tai kivun tunne ovat asioita, joita monet pitävät normaaleina nukkumiseen liittyvinä asioina. Tosiasiassa ne ovat kuitenkin hälytysmerkkejä, jotka kertovat sängyn ja tyynyn vaihtamisen tarpeesta.

Asiantuntijan avulla sängyn valinta onnistuu varmasti

Koulutetulla nukkumisergonomian asiantuntijalla (KNA) on valmiudet arvioida nukkumisergonomiasi nykytilaa ja sen vaikutuksia toimintakykyysi. Hän osaa valita yksilöllisesti toimintakykyäsi edistävät vuode-, patja-, tyyny- ja peittoratkaisut, sekä opastaa keskeisissä unenhuollon kysymyksissä.

Omalle keholle parhaiten sopiva sänky löytyy varmimmin koulutetun asiantuntijan avustuksella.

Nukkumisergonomia.fi-sivustolta löydät helposti sinua lähimmät nukkumisergonomian asiantuntija -koulutuksen saaneet henkilöt ja heidän toimipaikkansa. Sivustolta voi myös ladata nukkumisergonomian kartoitusoppaan tai katsella nukkumisergonomiaan liittyviä opastusvideoita.

Sivuston asiantuntijarekisteri palvelee myös terveydenhuollon ammattilaisia, jotka haluavat ohjata oman asiakkaansa osaavalle asiantuntijalle.