Liiga-joukkue tähtää uuteen kauteen ainutlaatuisin keinoin – ”Koko joukkue nukkuu paremmin kuin muut”

TPS:n pelaajat nukkuvat tämän kauden yksilöllisesti valituissa Tempur-vuoteissa.

Maailman suurin vuodevalmistaja Tempur on aloittanut ainutlaatuisen yhteistyön Turun jääkiekkojoukkue TPS:n kanssa. Joukkue haluaa kokeilla, miten parempi nukkumisergonomia ja laadukkaampi uni auttavat heitä uudella Liiga-kaudella.

– TPS on mielenkiintoinen ja vahvassa nousussa oleva joukkue. Se saa valtakunnallisesti näkyvyyttä haastajana, joka tällä kaudella nukkuu paremmin kuin muut. Olemme ylpeitä saadessamme TPS-pelaajien rintaan Tempur-brändin, Tempurin maajohtaja Arto Melanko iloitsee.

Kyseessä on ensimmäinen kerta Suomessa, ja todennäköisesti myös koko maailmassa, kun paremman nukkumisergonomian hyötyjä jääkiekkoilijoille kokeillaan koko joukkueen mittakaavassa.

Pelaajat ovat saaneet kattavan tietoiskun nukkumisergonomiasta ja sen vaikutuksista palautumiseen alan pioneerilta, Tempurin fysioterapeutti Pasi Koistiselta. Lisäksi jokaiselle pelaajalle on valittu yksilöllisesti sopiva Tempur-sänkypaketti, ja he osallistuvat tutkimukseen, jossa heidän untaan ja palautumistaan seurataan.

– Tempur tulee osaksi TPS:n valmennusta. Meillä on unen laatua parantavat patjat, tyynyt ja peitot, joten luontaisesti otamme valmennuksesta yön osuuden.Lähdemme parantamaan pelaajien unta, vaikuttamaan nukkumisasentoon ja keskustelemaan esimerkiksi siitä, mihin aikaan on hyvä mennä nukkumaan, Koistinen selventää.

Näin kauden alla pelaajat ovat jo päässeet kokeilemaan uusia vuoteitaan, ja kokemukset ovat ainoastaan positiivisia.

– Voisin suositella Tempur-tyynyä kaikille, jotka nukkuvat öisin, heittää TPS:n keskushyökkääjä Oula Palve.

Myös puolustaja Santeri Lukka on jo lyhyessä ajassa huomannut Tempurin positiiviset vaikutukset suorituskykyyn.

– Hyvät yöunet ovat auttaneet olemaan aamutreeneissä heti valmiina, ei tulla hallille haukottelemaan, hän kuvailee.

”Mestarit tehdään yöllä”

Se tiedetään, että kun uni on ehjää ja riittävän pituista, urheilija palautuu paremmin, voi treenata intensiivisemmin ja kehittyy tehokkaammin motorisesti.

Huonosti tai liian vähän nukutun yön jälkeen kukaan ei ole parhaassa kunnossa myöskään henkisesti. Yhdysvalloissa esimerkiksi NHL- ja NBA-joukkueissa unen merkitykseen kiinnitetään tällä hetkellä enemmän huomiota kuin koskaan.

– Aikaisemmin keskittyminen on kohdistunut ehkä jopa liiankin yksipuolisesti ravintoon ja harjoitteluun, jopa yliharjoitteluun, vaikka tutkimukset ja kokemukset osoittavat, että oikean ravinnon ja treenaamisen lisäksi mestarit tehdään yöllä, Melanko kertoo.

Tempur on jo aiemmin tehnyt yhteistyötä urheilijoiden kanssa loistavin tuloksin.

– Upeita kokemuksia on jo saatu muilla urheilukentillä, kuten esimerkiksi Serena WilliamsinEva Wahlstömin ja Antti Ruuskasen kokemukset osoittavat.

Tyyny ja patja tärkeimmät

Melanko ja Koistinen muistuttavat, että parempi ja pidempi uni ei ole mahdollista ilman sopivia nukkumisen apuvälineitä. Tärkeimmät niistä ovat tyyny ja patja, jotka vähentävät kehoon kohdistuvaa painetta.

Jos selän ja niskan asento yöllä on huono, tai jos sänky on kova tai kimmoisa, kuten tavalliset joustinpatjat usein ovat, uni häiriintyy ja syvän unen vaihe heikentyy. Syvässä unessa elimistöön erittyy muun muassa kasvuhormonia, joka vaikuttaa sokeriaineenvaihduntaan ja sitä kautta lihasvoimaan. Syvä uni onkin äärimmäisen tärkeää kaikille ihmisille – ja etenkin urheilijoille.

TPS:n kotikaupungissa Turussa Tempuria myyvät Vepsäläinen, Isku ja Stemma, sekä aivan ydinkeskustassa sijaitseva nukkumisergonomian erikoisliike TEMPUR Brand Store, jonne voi varata henkilökohtaisen ajan tempurbrandstore.fi-sivustolla.

 

Artikkelit ja blogit on tuottanut hyvän unen asiantuntija TEMPUR yhteistyökumppaneineen. TEMPUR-käyttäjien kommentit ovat henkilökohtaisia, ja muilla kuluttajilla voi olla erilaisia kokemuksia TEMPUR-tuotteista. Kärsiessäsi vakavista selkä- tai niskakivuista, ota yhteyttä lääkäriisi.