Muusikko Hynynen antoi ruusuja ja risuja sänkyvalinnassa – näin hänen unensa lisääntyi 1,5 tuntia yössä

Risuja saa vuosia jatkunut huono nukkuminen joustinpatjalla, ruusuja Tempurille, joka tuntuu hemmottelulta, kehuu Hynynen.

Muusikko Jouni Hynynen on todellinen luovan työn moniottelija: lappeenrantalaislähtöinen muusikko on kitaristi-laulaja, sanoittaja, säveltäjä ja sovittaja. Lisäksi hän toimii pakinoitsijana sekä kirjailijana, ja on tullut monille tutuksi myös Äijät-tv-sarjasta.

Luova työ ei kuitenkaan onnistu itsestään, vaan edellyttää myös Hynysen kokemusten mukaan riittävää ja laadukasta unta.

Untaan parantaakseen Jouni vaihtoi patjansa ja tyynynsä Tempuriin.

–Etenkin taiteen eri alueilla työskennellessä virkeä ja tehokas ajatteluprosessi auttaa hahmottamaan, mikä juuri käsillä olevassa työssä on oleellista. Vuosien varrella on tullut käytettyä monenlaista ajattelun vahvistajaa, mutta aikaisemmin en ole koskaan keksinyt pistäytyä sänkykaupassa, Hynynen naurahtaa.

Unen ja heräilyjen määrä muuttui, kun Hynynen otti Tempurin käyttöön

Ennen Tempur-patjan ja -tyynyn käyttöönottoa Jouni Hynysellä oli käytössään aivan tavallinen joustinpatja sekä untuvatäytetyyny.

Vanha patja ja tyyny eivät tarjonneet muusikolle tarvittavaa tukea, ja niillä nukkuessaan Jounin unen määrä osoittautuikin hälyttävän vähäiseksi: muusikko nukkui yössä keskimäärin 5,5 tuntia, vaikka aikuisen keskimääräinen unentarve on 7–8 tuntia yössä.

Parantuneet yöunet vaikuttavat merkittävästi niin luovuteen kuin arjessa jaksamiseenkin.

Parantuneet yöunet vaikuttavat merkittävästi niin luovuteen kuin arjessa jaksamiseenkin. LIISA AKIMOF

Ennen patjan ja tyynyn vaihtoa Hynynen piti unipäiväkirjaa 13 vuorokauden ajan. Sinä aikana hän heräili öisin 17 kertaa.

Tempur-patjan, -tyynyn ja -peiton saavuttua Jounin makuuhuoneeseen muutos näkyi nopeasti nukuttujen tuntien määrässä: keskiarvo nousi seitsemään tuntiin yössä, eli muutosta oli 1,5 tuntia yötä kohden.

Myös öisten heräämisten määrä väheni merkittävästi: patjan ja tyynyn vaihtumisen jälkeen mitattujen 13 yön aikana Hynynen heräsi enää seitsemän kertaa. Tempurilla nukuttaessa heräilyjen määrä väheni siis 60 prosenttia aiempaan joustinpatjaan verrattuna.

–Sain uudella patjalla parhaat unet pitkään aikaan, minkä ansiosta aamu alkoi erittäin pirteästi ja mikä parasta, täysin ilman selkäkipuja. Sain esimerkiksi ähkimättä nostettua sukat lattialta, Jouni iloitsee.

Unikysely paljasti nukkumisen suurimmat ongelmat

Jouni täytti unikyselyn, jossa selvisivät nukkumisen pääongelmat vanhalla patjalla: merkittävimmiksi hyvää unta häiritseviksi tekijöiksi nousivat unen katkonaisuus, öinen kuumuus sekä pyöriminen ja kääntyily. Unta vaikeuttivat liian pehmeä patja ja haaste löytää hyvä nukkumisasento.

Aamuisin Hynysen kehossa tuntui jäykkyyttä ja kipuja selän sekä niska-hartiaseudun alueella. Se kielii yleensä huonosta nukkumisergonomiasta, kuten epäsopivasta tyynystä. Epäergonominen nukkumisasento ohjaa nivelsiteet ja -kapselit venyneeseen tilaan, mikä jäykistää rankaa.

Muusikko Hynynen herää nykyään ilman suuria kipuja, mikä helpottaa liikkeelle lähtemistä.

Muusikko Hynynen herää nykyään ilman suuria kipuja, mikä helpottaa liikkeelle lähtemistä. JUHO KORPELA

Levottomaan liikuskeluun ja sängyssä pyörimiseen vaikuttaa usein paineen epätasainen jakautuminen eri kehonosien kesken, mistä aiheutuu epämukavaa tunnetta ja pakottavaa tarvetta vaihtaa asentoa. Esimerkiksi liian kova patja voi häiritä pintaverenkiertoa, ja nukkuja vaihtaa automaattisesti asentoa ennen kuin kudokset joutuvat hapettomaan tilaan.

Uusi patja ja tyyny toivat aiempaa paremmat yöunet

–Tempuriin vaihdon jälkeen olen nukkunut selvästi paremmin kuin yleensä. Myös patja ja tyyny tuntuvat aiempia paremmilta. Esimerkiksi aamuisin on Tempuriin vaihdon jälkeen ollut helpompi lähteä liikkeelle, eikä esimerkiksi puutumista ole samaan tapaan kuin ennen, Jouni sanoo.

Totuttelu uuteen patjaan ja tyynyyn kestivät Hynysellä muutaman päivän. Korjattu nukkumisergonomia voikin näyttäytyä muutaman yön oireiluna, mutta on yleensä merkki siitä, että alustan vaihto on ollut tarpeellinen.

–Minulla oli aiemmin monesti liian kuuma nukkuessani, mutta nyt tilanne on helpottunut Tempurin lämpöä tasaavan peiton ansiosta. Nukahtamista auttaa myös se, että saan säädettyä itselleni hyvän lukuasennon, ennen kuin päätän nukahtaa, toteaa Tempur-säätövuoteeseensa erittäin tyytyväinen rokkari!

Näin Hynynen arvioi Tempur-patjan – suosittelee

Hynysen tähdet Tempur-patjalle

 • Vähensi yöllistä heräilyä ⭐⭐⭐⭐/5
 • Vähensi selkäkipuja ⭐⭐⭐⭐⭐/5
 • Vähensi selän jäykkyyttä ⭐⭐⭐⭐⭐/5
 • Nopeutti nukahtamistani ⭐⭐⭐⭐/5
 • Tuki selkää ⭐⭐⭐⭐⭐/5
 • Mukautui miellyttävästi kehoon ⭐⭐⭐⭐⭐/5
 • Vähensi vuoteessa kääntyilyn tarvetta ⭐⭐⭐⭐⭐/5
 • Yleinen arvosana ⭐⭐⭐⭐⭐/5

Hynysen tähdet Tempur-tyynylle

 • Tuki niskaa ⭐⭐⭐⭐⭐/5
 • Nopeutti nukahtamista ⭐⭐⭐⭐/5
 • Edesauttoi hyvän nukkuma-asennon löytymistä ⭐⭐⭐⭐⭐/5
 • Tuntui miellyttävältä ⭐⭐⭐⭐⭐/5
 • Vähensi niska-hartiaseudun jäykkyyttä ⭐⭐⭐⭐⭐/5
 • Vähensi niska-hartiaseudun kipuja ⭐⭐⭐⭐⭐/5
 • Yleinen arvosana ⭐⭐⭐⭐⭐/5

Lue myös

Oikea annos designiinia voi auttaa nukahtamaan paremmin

26.12.2018

Mitä ajattelet, kun ajattelet makuuhuonettasi? Tai nukkumaanmenoa? Jos jostain syystä välttelet vuoteeseen menoa, kannattaa kokeilla designiinin lisäämistä. Voit nimittäin olla väärin ehdollistunut vuoteeseesi.