Iivo-veljen suositus pelasti Kerttu Niskasen yöunet – ”Vaikuttanut erittäin myönteisesti palautumiseen”

Hiihtäjä Kerttu Niskanen kuunteli veljensä Iivon suosituksia ja se kannatti. Näistä pienistä mutta usein unohtuneista vinkeistä on hyötyä kaikille.

Kerttu Niskanen on ollut erittäin tyytyväinen Tempur-vuoteeseensa.

Huippu-urheilija tarvitsee runsaasti unta palautumiseen. Kuitenkin keskimäärin urheilijat nukkuvat liian vähän. Yleisesti ottaen jokainen meistä hyötyisi pidemmistä unista, ja unen määrän lisääminen voi tuottaa parempaa suorituskykyä ja jaksamista arjessa. Liian lyhyiden unien taustalla on huono nukkumisergonomia.

Tavallisella patjalla nukkuessa hiihtäjä Kerttu Niskasen aamut eivät olleet parhaimpia, sillä jäykkyyden tunne selän ja niskan alueella oli lisääntynyt. Hän huomasi kääntyilevänsä useasti yön aikana, mikä häiritsi nukkumista.

– Silloinen patja ja tyyny tuntuivat lisäksi liian kuumilta, eli vuodemateriaalien hengittävyydessä on ollut toivomisen varaa, enkä oikein löytänyt hyvää nukkumisasentoa niillä välineillä, Kerttu toteaa.

Tähän ongelmaan Kerttu sai hyvän vinkin veljeltään, hiihtäjä Iivo Niskaselta.Hänellä on erinomaiset kokemukset Tempurin unta ja sitä kautta suorituskykyä parantavista ominaisuuksista, joten suositus vaihtaa vanhat tyynyt, peitot ja sängyt Tempuriin tuli lähipiiristä.

– Vuode muuttui Tempur North -moottorisängyksi. Breeze-tyyny on erityisen hengittävä ja peitossakin on älyä, eli se tasaa lämpötilaa. En tiennyt, että häiriötön uni ja pidempään nukkuminen voivat vaikuttaa hyvinvointiin näin paljon, Kerttu iloitsee.

– On tietysti itsestään selvää, että välineillä on merkitystä – tässä tapauksessa nukkumisen apuvälineillä. Parempi nukkuminen on vaikuttanut erittäin myönteisesti palautumiseeni. Öinen hikoilu on myös vähentynyt.

Kymppien määrä kuusinkertaistui Tempurilla nukuttaessa kuin itsestään

Kertun kokemat muutokset eivät ole mutua. Kertun unta tarkasteltiin ennen ja jälkeen Tempuriin vaihdon unipäiväkirjalla ja nukkumiskyselyllä.Tarkastelujaksolla unen pituus kasvoi Tempurilla nukuttaessa.

– Unipäiväkirjan Tempur-osiossa nousi esille erityisesti lisääntynyt kymppien määrä. Tavallisella patjalla Kerttu ylsi yhtenä yönä viikossa kymmenen tunnin uniin, mutta Tempurilla nukuttaessa kympin tai yli kympin öitä oli kuutena yönä, kertoo fysioterapeutti Pasi Koistinen.

Unen tarve on yksilöllistä, mutta yleisesti ottaen useimmat ihmiset hyötyisivät pidemmistä unista. Tämän myös Kerttu voi vahvistaa:

– Parempi palautuminen näkyy minulla tehokkaampina harjoituksina.

Virkeys lisääntyi, heräämisten määrä puolittui

Kun Kerttu vaihtoi Tempuriin, hänen virkeän tuntuisena herättyihin aamuihin tuli 50 prosentin lisäys. Yöllisten heräämisten määrä väheni 60 prosenttia ja nukahtaminen nopeutui. Tempur-vuoteella pystyttiin vaikuttamaan sekä unen pituuteen että laatuun.

Kertun mielestä Tempur-patja tukee selkää oikein mukautumalla kehoon, ja mahdollistaa siten hyvän nukkuma-asennon löytymisen. Asentoa ei tarvitse muuttaa yön aikana, koska materiaali vähentää painetta ja tukee selkää oikein sekä riittävästi.

– Selän jäykkyys katosi, kun Tempur tuli taloon, Kettu sanoo tyytyväisenä.

Kerttu Niskanen on huomannut, että parantunut yöuni on vaikuttanut positiivisesti harjoitteluun.

Fysioterapeutti Koistinen taustoittaa selän jäykkyyden ja nukkuma-asennon yhteyttä:

– Epäsopiva patja ja tyyny ohjaavat selkärangan kiertoon tai taivutukseen, jolloin selkärangan pikkuniveliin kohdistuu painetta ja nivelkapseleihin sekä nivelsiteisiin venytystä. Tämän seurauksena rankaa ympäröivät lihakset jäykistyvät reflektorisesti.

– Jäykkä selkä aamuisin voi olla merkki epäsopivasta tyynystä ja patjasta.Nukkumisergonomiaa olisi syytä parantaa, sillä seuraavaksi selkä voi helposti alkaa kipuilla, Koistinen ohjaa.

Tempur-peitolla on ollut ratkaiseva rooli siinä, että nyt Kertulla ei ole enää liian kuuma nukkua. Peitto tasaa nukkujan ja peiton väliin jäävää lämpötilaa muodostaen oman mikroilmaston, jolloin nukkujan ei tarvitse siirrellä peittoa päälle ja pois löytääkseen sopivan nukkumislämpötilan.

Tempur-peitto mahdollistaa myös viileämmässä makuuhuoneessa nukkumisen, mikä on eduksi unen laadulle.

Huonoilla suksilla ei kisoissa pärjätä, eikä huonoilla tyynyillä ja patjoilla saada hyvää unta

Vuoteen ja peiton lisäksi Kerttu on ollut erityisen tyytyväinen Tempur-tyynyyn.

– Tyyny vaikuttaa niin paljon nukkumiseen ja nukahtamiseen, että sen tajuaa vasta kun saa sopivan Tempur-tyynyn. Tempur-materiaali hengittää ja tuntuu miellyttävältä. Mielestäni jo tyyny yksinään on vähentänyt yöllistä heräilyäni.Kuljetan omaa tyynyä mukana aina reissussa, hän kertoo.

On itsestäänselvyys, että sekä tyyny että peitto ovat aina yksilöllisiä valintoja.Sama patja tai tyyny ei sovi kaikille, ja siksi ei ole järkeä käyttää lainatyynyä – aivan kuten ei lainasuksiakaan.

Reissussa hyvin nukkuminen on tärkeää – se voi ratkaista tulokset

Kerttu toivoo, että kisa- ja harjoitusleirien majoituksissa olisi Tempurit.

– Leirillä nukkuminen ja palautuminen on yhtä tärkeää kuin kotona. Nyt vien leireille mukanani Tempurin seitsemän senttiä paksun sijauspatjan tai matkasetin.Ja sen tyynyn, tietysti!

 

Artikkelit ja blogit on tuottanut hyvän unen asiantuntija TEMPUR yhteistyökumppaneineen. Tämä käyttäjäkokemus on osa TEMPURin markkinointia. TEMPUR-käyttäjien kommentit ovat henkilökohtaisia, ja muilla kuluttajilla voi olla erilaisia kokemuksia TEMPUR-tuotteista.  Kärsiessäsi vakavista selkä- tai niskakivuista, ota yhteyttä lääkäriisi.