Heräsitkö taas väsyneenä ja nuutuneena? Tutkitusti erityisesti yksi laiminlyönti kostautuu aamuisin
Syy vetämättömään oloon tai kolotuksiin saattaa olla lähempänä kuin luuletkaan. Monet nukkuvat tukiominaisuutensa menettäneellä patjalla tietämättään, koska patja on pintapuolisesti uudenveroinen.
Saatamme kyllä nukkua riittävästi, mutta heräämme silti aamulla väsyneenä, kroppa kolottaen ja voimattomana. Nukutut tunnit eivät siis ole ainoa laadukkaan yöunen mittari. Kehon reaktiot kertovat siitä, onko uni laadukasta. Laatuun vaikuttaa niinkin yksinkertainen asia kuin patja. Patja kuluu nimittäin nopeammin kuin kuvittelemme, ja siksi monella on öisin allaan patja, joka estää laadukkaan unen.
”Moni kakku päältä kaunis”
Yllättävän usea nukkuu sängyssä, joka on ulkoisesti moitteeton mutta sisältä kelvoton. Materiaalit ja laatu vaikuttavat patjan käyttöikään. Patjan keskimääräinen vaihtoväli on noin 10 vuotta*, mikä on aivan liikaa yleisille patjateknologioille, kuten joustimille ja vaahtomuoville.
– Nyrkkisääntö alan toimijoilla on, että halvimmat ja siksi materiaaleiltaan heikkolaatuiset sängyt menettävät tukiominaisuutensa jo vuoden tai kahden kuluttua. Keskimääräinen kaikkien vuoteiden yleinen vaihtoväli pitäisi olla maksimissaan 7 vuotta, mutta nyt niillä nukutaan pidempään. Siksikin suomalaisilla on univajetta, nukkumisen apuvälineiden valintaan ja nukkumisergonomiaan erikoistunut kouluttaja Arto Melanko kertoo.
Saatko sinä sängyssä hyvän asennon vai pyöritkö paljon?
– Laadukkaat sängyt kestäisivät pidempään, mutta niitä myydään paljon vähemmän kuin halpatuotteita, koska patjan ja tyynyn tärkeyttä unenlaadulle ei hoksata. Esimerkiksi aidon Tempur-patjan tukiominaisuudet voivat kestää jopa 15 vuotta, jolloin se tulee käytössä edullisen patjan hintaiseksi, mutta tarjoaa terveyshyötyjä, joita halpapatjoissa ei ole, Melanko kertoo.
Heikkolaatuisella tai kuluneella ja kuoppaisella patjalla kehon paino ei jakaudu tasaisesti, ja materiaalin kimmoisuus voi estää normaalin pintaverenkierron. Seurauksena on ylimääräistä liikehdintää ja pyörimistä paremman asennon toivossa. Monet pitävät tätä normaalina nukkumisena, vaikka se on ongelma. Tällainen huono nukkumisergonomia havahduttaa hereille monta kertaa yössä, mikä heikentää merkittävästi unen virkistävää ja palauttavaa vaikutusta, koska unen eri vaiheisiin ei päästä tai vaiheet keskeytyvät (esimerkiksi syvä uni tai REM-uni).
Patjan ja tyynyn valinnalla voimme vaikuttaa unemme laatuun. TAMKin tutkimuksessa** ilmeni, että miltei kaikki kehon lämmön mukaan mukautuvalla patjalla nukkuneet kokivat patjan tukevan vartaloa riittävästi nukkuessa. Joustin- ja vaahtomuovipatjoilla nukkuvista näin koki vain 70 prosenttia. Kehon lämmön mukaan muotoutuvalla patjalla nukkujat kertoivat joustin- ja vaahtomuovipatjoilla nukkuneita useammin nukkuvansa keskeytyksettä ja olevansa virkeämpiä aamuisin. Ja lisäksi Taloustutkimuksen* mukaan TEMPURilla on tutkitusti tyytyväisimmät käyttäjät ja se on paras selälle.
Heräätkö sinä virkeänä ja ilman kolotuksia? Älä sivuuta hälytysmerkkejä
Patjan ja tyynyn valinnalla on selvä vaikutus myös selkä- ja hartiasärkyihin. Vanha, kulunut, kuoppaantunut tai liian pehmeä tai kova uusikin patja on usein ergonomisesti epäsopiva ja ohjaa kehon virheasentoon. Tämä on vakavaa, sillä virheasennossa ollaan koko yö. Epäergonomisessa nukkumisasennossa kehon lihakset, nivelsiteet ja nivelkapselit eivät palaudu lepopituuteensa ja seurauksena saattaa olla aamuisia kiputiloja, särkyä tai selän jäykkyyttä ja kankeutta.
Kyselytutkimuksen** vastauksista ilmeni, että kehon lämmön mukaan muotoutuva patja tukee selkää perinteisiä patjoja paremmin. Näillä patjoilla nukkuvat raportoivat myös kokevansa itsensä vähemmän fyysisesti voimattomammiksi verrattuna esimerkiksi joustinpatjoilla nukkuviin. Aamuinen fyysinen voimattomuus todennäköisesti kertoo syvän unen vaiheen häiriintymisestä tai sen lyhyydestä. Syvän unen aikana erittyy muun muassa kasvuhormonia, joka vaikuttaa sokeriaineenvaihduntaan ja sitä kautta lihasvoimaan.
Selkäkivut ja jäykkyys voivat johtua mitä moninaisimmista syistä, mutta aamuisin toistuva kipu saattaa olla merkki siitä, että on aika vaihtaa patja. Omia tuntemuksiaan kannattaa siis kuunnella herkästi ja selvittää, mistä ne johtuvat. Joskus syy paljastuu jo vilkaisemalla lakanan alle. Muista, että näkyvät merkit, kuten kuopat tai painaumat sekä nukkujan levoton liikehdintä ja kivut, kertovat siitä, että patja on vaihdettava välittömästi.
Kun haluat asiantuntijan apua juuri sinulle sopivan sängyn valinnassa, ota yhteyttä Tempurin koulutettuun nukkumisergonomian asiantuntijaan. Hänellä on valmiudet arvioida asiakkaittensa nukkumisergonomian nykytilaa ja sen vaikutuksia toimintakykyyn sekä suositella parhaat vuode-, tyyny-, peitto- ja muut hyvää nukkumista tukevat ratkaisut.
Lähimmän asiantuntijan löydät helposti nukkumisergonomia.fi-sivustolta tai varaa aika lähimpään Brand Storeen osoitteessa www.tempurbrandstore.fi/varaa-aika
*Suomi tänään 2019 – Vuode- ja patjamerkit -tutkimus
** Lähteet: Annemari Humaloja ja Helianna Kinnunen: Nukkumisergonomia. Tyynyjen ja patjojen vaikutukset nukkujan fyysisiin tuntemuksiin. Tampereen ammattikorkeakoulu 2012.