Auts! Selkää särkee aamulla ja olo on voimaton – taustalla usein yksi ja sama syy

Työergonomiaan panostetaan paljon, mutta nukkumisergonomia on jäänyt vähemmälle huomiolle.

Aamulla herätessä olon kuuluisi olla virkeä, levännyt ja energinen. Monen kohdalla aamuja leimaavat kuitenkin voimattomuus, kankea olo ja kivistävä selkä.

Selkäkivut ovat toki yleinen vaiva, joka voi johtua monesta syystä. Jos selkäkipu kuitenkin on pahimmillaan aamulla juuri herätessä, voi sen takana olla huono nukkumisergonomia. Silloin huomio kannattaa kiinnittää siihen, millaisella patjalla ja tyynyllä yönsä viettää.

Vanha, kulunut, kuoppaantunut tai liian pehmeä tai kova patja ei kykene tukemaan kehoa riittävästi yön aikana. Se ohjaa kehon epäergonomiseen asentoon, mikä aiheuttaa todennäköisesti selkäkipuja.

Myös aamuinen selän jäykkyys ja kankeus voivat johtua huonosta patjasta tai tyynystä ja epäergonomisesta nukkuma-asennosta, kun lihakset, nivelsiteet ja nivelkapselit eivät ole päässeet palautumaan yöllä lepopituuteensa.

Tyyny ja patja vastaavat yöllä asennosta, levosta ja palautumisesta

Työergonomiaan panostetaan koko ajan enemmän, ja sähköpöydistä ja satulatuoleista on tullut toimistojen arkea. Mutta kuinka usein tulet ajatelleeksi sitä, millaisessa asennossa vartalosi on nukkuessasi?

Unen aikana olemme tiedottomassa tilassa, jossa emme pysty itse vaikuttamaan ergonomiaamme tai parantamaan asentoamme. Makuuasennossa jokainen kehon osa tarvitsee erillistä tukea.

Siksi on ensiarvoisen tärkeää valita patja ja tyyny niin, että ne tukevat nukkumisasennon mahdollisimman luonnolliseksi koko yön ajan.

Tempurin patjat muotoutuvat yksilöllisesti kehon lämmön ja painon mukaan, ja antavat näin parhaan mahdollisen tuen vartalolle koko yön ajan. Tällaisilla patjoilla on todettu olevan positiivinen vaikutus selkäkipuun, selän jäykkyyteen ja hartiakipuun.

Tutkimuksissa on huomattu myös puolikovan patjan lievittävän selkäkipuja kovaa patjaa paremmin. Itselleen sopiva patja kannattaa kuitenkin aina valita yhdessä myymälän ammattilaisen kanssa.

Tyynyn valinnassa tulee lähteä nukkumisasennosta. Kylki- tai selinmakuulla nukkuville sopivat lähes kaikki Tempurin tyynymallit, mutta erityisesti Millennium-tyynyjä suositellaan säryistä kärsiville.

Vatsallaan nukkuville ergonomisin vaihtoehto on siivekkeellinen Ombracio-tyyny, joka sopii kaikkiin nukkuma-asentoihin. Original-tyyny taas tukee kylkimakuulla nukkujaa parhaiten.

Testaa mikä tyyny sopii sinulle: Tempurin tyynynvalintakone

Yhteydessä väsymykseen, voimattomuuteen ja kipuihin

Patjan ja tyynyn valinnalla on selvä vaikutus paitsi selkä- ja hartiasärkyihin, myös yleiseen vireyteen. Tempurin teettämässä, erilaisten patjojen ja tyynyjen vaikutuksia nukkujan fyysisiin tuntemuksiin selvittäneessä tutkimuksessa kävi ilmi, että kehon lämmön mukaan muotoutuva patja tukee selkää perinteisiä patjoja paremmin. Näillä patjoilla nukkuvat raportoivat myös kokevansa itsensä vähemmän fyysisesti voimattomammiksi verrattuna esimerkiksi joustinpatjoilla nukkuviin.

Selkäkipupotilaat kokevat tyypillisesti itsensä väsyneiksi ja voimattomiksi aamulla.

– Uni ei ole lepoa ja virkistystä antavaa. Tämän vuoksi hyvä patja ja nukkumisolosuhteet ylipäänsä ovat erittäin tärkeitä ihmisten jaksamisen kannalta. Ne ennaltaehkäisevät stressiä sekä uupumusta, tutkimuksen tarkastanut fysiatrian ylilääkäri, dosentti Olavi Airaksinen selittää.

Huono nukkumisergonomia aiheuttaa siis paitsi fyysistä särkyä ja rasitusta, myös heräilyä ja liikehdintää yön aikana. Erityisesti herääminen kesken syvän unen, eli REM-unen, heikentää merkittävästi unen virkistävää ja palauttavaa vaikutusta.

Lähteet:

Tutkimusesite; Erilaisten patjojen ja tyynyjen vaikutukset nukkujan fyysisiin tuntemuksiin Humaloja, A & Kinnunen, H. 2012. Pirkanmaan ammattikorkeakoulu.

Nukkumisergonomian kartoitus ja -opas Tempur Sealy Suomi Oy

 

Artikkelit ja blogit on tuottanut hyvän unen asiantuntija TEMPUR yhteistyökumppaneineen.