Aika hankkia uusi sänky? Professorin tärkein vinkki vuodekaupoille

Kuluttajan on erittäin vaikea arvioida itse, minkälainen sänky tukee hänen kehoaan parhaiten. Huono nukkumisergonomia voi aiheuttaa selkä-, olkapää- ja niskakipua, öistä heräilyä ja levotonta liikehdintää heikentäen unen laatua, päiväaikaista vireyttä sekä kehon ja mielen uudistumista.

Mitä professori suosittelee niille, jotka haluavat parantaa omaa nukkumisergonomiaansa ja sitä kautta kohentaa elämänlaatuaan, vireystilaansa sekä vähentää tuki- ja liikuntaelinkipuja?

Itä-Suomen yliopiston fysiatrian professori Olavi Airaksinen kannustaa kääntymään koulutettujen osaajien puoleen vuodehankinnoilla. Viime vuosina paljon kehittynyt nukkumisergonomiatietous on muuttanut käsityksiä esimerkiksi vuoteen ja tyynyn merkityksestä hyvinvointiimme.

– Itse voi olla vaikeaa arvioida sängyn sopivuutta, sillä vaikka se kaupassa tuntuisi mukavalta, ei se välttämättä pidemmän ajan kuluessa tue kehoa oikein, Airaksinen toteaa.

– Vääränlainen nukkuma-asento, esimerkiksi epäsopivasta tyynystä ja patjasta johtuen, voi kohdistaa nivelkapseleihin ja -siteisiin venytystä. Epäfysiologisen asennon ei tarvitse olla kovin suuri, koska se on yöaikaan pitkäkestoinen. Tämä saattaa aiheuttaa kipureaktion, jolla elimistä pyrkii suojaamaan itseään virheasennolta. Lihasjäykkyys ja kipu saattavat ilmaantua viiveellä, jolloin vasta aamulla havahdutaan selkä- tai niskakipuun, Airaksinen täsmentää.

Vaikka tyyny ja patja olisivat aivan uusia, ne on voitu valita väärin tai materiaali voi olla huonoa, jolloin ne eivät jousta riittävästi kehon muotojen mukaan ja samanaikaisesti tue ergonomisesti oikein.

Katso patjanvalintakoneella millainen Tempur-patja sopisi sinulle.

Asiantuntijan avulla sängyn valinta onnistuu varmasti

Koulutettu nukkumisergonomian asiantuntija -tutkinto (KNA) ja nuk­kumisergonomia.fi-infosivusto ovat Tempurin keinoja palvella niska- ja selkäkivusta, selän tai niskan jäykkyydestä, päänsärystä, nivelongelmista, nukahtamisongelmista tai muista uniongelmista kärsiviä.

Sivustolta löydät helposti sinua lähimmät nukkumisergonomian asiantuntija -koulutuksen saaneet henkilöt ja heidän toimipaikkansa. Näin saat vuodekaupoilla varmasti asiantuntevaa palvelua.

– Koulutetulla nukkumisergonomian asiantuntijalla on valmiudet arvioida nukkumisergonomiasi nykytilaa ja sen vaikutuksia toimintakykyysi, professori Airaksinen sanoo ja jatkaa:

– Hän osaa valita yksilöllisesti sinun nukkumiser­gonomiaasi sekä toimintakykyäsi ylläpitävät ja edistävät vuode-, patja-, tyyny-, peitto- ja muut tuoteratkaisut, sekä opastaa keskeisissä unenhuollon kysymyksissä.

Kokeile Tempurin tyynynvalintakonetta ja löydä sinulle täydellisesti sopiva tyyny.

Nukkumisergonomia.fi-sivustolta voi myös ladata nukkumisergonomian kartoitusoppaan tai katsella nukkumisergonomiaan liittyviä opastusvideoita. Sivuston asiantuntijare­kisteri palvelee myös terveydenhuollon ammattilaisia, jotka haluavat ohjata oman asiakkaansa osaavalle asiantuntijalle.

Lue myös