Ovatko aikaiset herätykset sinulle vaikeita? Aamujuontaja Aki Linnanahde ymmärtää ja kertoo mikä paransi hänen virkeyttään

Vuosienkaan jälkeen aikaiset herätykset eivät tunnu luonnollisilta, mutta Aki sanoo, että vireystilaa voi kuitenkin kohottaa parantamalla syvän unen määrää ja palautumista. Niihin vaikutetaan laittamalla kuntoon pari perusasiaa: tavat ja nukkumisergonomia.

Aki Linnanahteen ääni aloittaa lukuisien suomalaisten päivän. Pitkän linjan tv- ja radiojuontaja on vetänyt Radio Novan aamulähetystä Minna Kuukan kanssa jo viiden vuoden ajan. Kuulijat tykkää, aamut ovat mukavia, mutta juontajaa ei aina hymyilytä.

Lähetys alkaa kuudelta aamulla, joten Linnanahteen herätyskello soi arkisin kello 5.05. Aikaiset herätykset ovat haaste hyville yöunille, sillä unta on saatava ajoissa ja unen on oltava palauttavaa eli virkistävää.

Jotta jaksamisessa saataisiin muutos parempaan, on nukkumiseen vaikuttavissa asioissa tapahduttava jokin konkreettinen muutos. Akilla oli jo hyvät tottumukset nukkumaanmenoajan, liikunnan, ravinnon, kofeiinin käytön ja stressinhallinnan suhteen, joten muutoksen tarve korostui nukkumisen apuvälineissä eli sängyssä, tyynyssä ja peitossa – niillä nukutaan, ja siksi ne vaikuttavat suoraan unen laatuun ja palautumisen onnistumiseen.

Näistä syistä Linnanahde lähtikin mukaan yhteistyöhön nukkumisergonomian asiantuntijan Tempurin kanssa. Projekti alkoi lähtötilanteen kartoituksella ja unipäiväkirjan täytöllä seuraavasti:

Katsaus vanhoihin nukkumisen apuvälineisiin: Kuitutäytetyyny ja joustinpatja. Suurin osa suomalaisista nukkuu samanlaisilla, ja näitä ovat alennusmyynnit pullollaan. Ongelma niissä on materiaalien sopimattomuus laadukkaaseen uneen ja se, että tuotteita ei osata valita yksilöllisesti, jolloin ne istuvat huonosti käyttäjälleen.

Koulutettu nukkumisergonomian asiantuntija, Tempurin johtaja Arto Melanko vertaa tilannetta samaksi kuin pikajuoksijalla, joka saa jalkaansa puukengät.

– Ne ovat kyllä pitkäikäiset ja hienon väriset sekä kopisevat komeasti kulkiessa, mutta ne eivät sovellu tarkoitukseen parhaalla tavalla. Me ymmärrämme, että kengissä on eroja, ja niin on sängyissäkin.

Toinen ongelma on välineiden kuluminen. Akilla tyyny oli kolme vuotta ja sänky yli kymmenen vuotta vanha. Perustyynyt kuluvat nopeasti, vuodessa tai parissa lyttyyn, eivätkä ne anna ergonomisesti sopivaa tukea. Perussängyt kestävät jonkinlaisessa kunnossa yleensä noin seitsemän vuotta, mutta sitten niiden tuki ja jousto-ominaisuudet heikkenevät, mikä ilmenee käyttäjälle epämukavuutena ja lisääntyvinä selkäkipuina.

 

Nämä ongelmat yhtä aikaa ovat iso haitta, ja Linnanahde kertoo, että hänen olikin vaikea löytää hyvää nukkumisasentoa ja unen saantia vaikeutti se, kun oli vaikea saada kehoa asettumaan ja rauhoittumaan.

Linnanahde sai käyttöönsä Tempur-sängyn, -tyynyn ja -peiton. Konkreettinen muutos oli iso ja siksi myös vaikuttava. Tempur-materiaali on sänkyalan uusinta teknologiaa. Materiaali vähentää paineen tuntua, mutta tukee ja joustaa mahdollistaen parhaan nukkumisergonomian. Nyt aamujuontaja hymyilee.

– Tempur-patjan sopiva jämäkkyys ja yksilöllinen muotoutuminen helpottavat illalla hyvän asennon löytymistä ja sängyn tuntuma, paineeton mukavuus, saa kehon rentoutumaan. Lisäherkkuna apuna on myös sähkötoiminto, jolla jalat saa hetkellisesti ylemmäksi, Aki kertoo uuden ratkaisun rentouttavista hyödyistä.

– Sänky ja sen kanssa tarvittava tyyny sekä peitto ovat olleet loistavia. Muotoiltu Tempur-tyyny tukee niskaa tehokkaasti, koska se on oikean korkuinen ja materiaali on jämäkkää, mutta kuitenkin niskalle miellyttävää. Peitto tasaa lämpöä, se on todella kevyt, mutta silti aina juuri sopivan lämpöinen. Ensimmäisten viikkojen jälkeen fiilikset uudesta sängystä ovat pelkästään positiiviset, Linnanahde arvioi.

Varaa aika ilmaiseen nukkumisergonomian kartoitukseen tästä! Ajanvaraajalle lahja, edun arvo jopa 84,90€.

Nukahtaminen helpompaa ja päivällä jaksaa paremmin

Linnanahde myöntää, että aikaiset aamuherätykset eivät vielä vuosien totuttelunkaan jälkeen tunnu luontaisilta. Siksi hänen oli vaikea arvioida aamuista vireystasoaan Tempurin unikyselyä ja nukkumispäiväkirjaa täyttäessään. Ennen ja jälkeen sängyn vaihdon täytettävässä tutkimuksessa tulee muun muassa arvioida, kuinka monena aamuna tuntee itsensä väsyneeksi.

– Vastaus kysymykseen siitä, tunnenko itseni väsyneeksi aamuisin, on hiukan suhteellinen, koska se on itselleni niin epäluonnollinen aika herätä, hän toteaa.

Myös yöunien pituus on vakiintuneiden rutiinien vuoksi pysynyt Tempuriin vaihtamisen jälkeen melko samana, arkisin noin 7-8 tunnissa. Nukahtaminen on kuitenkin Linnanahteen mukaan Tempurilla huomattavasti nopeampaa. Hän kokee myös nukkuvansa nykyään selvästi aiempaa paremmin.

– Nukahtaminen on tullut helpommaksi ja tapahtuu selvästi aikaisempaa nopeammin. Vaikka aamuinen perusväsymys onkin olemassa, on jaksaminen päivän mittaan parempaa, koska unen laatu on parantunut. Minun tapauksessani tavoitteena onkin muutos unen laadussa. Parannuksista kertoo myös älykello, hän summaa.

Aiemmalla sängyllä ja tyynyllä Linnanahde ei kokenut nukkuvansa erityisen hyvin.

– Olo oli väsynyt sekä aamulla että päivän mittaan. Aamulla oli myös vaikeuksia lähteä liikkeelle, hän kuvaili aikaa ennen Tempuriin siirtymistä.

Nyt, kun Linnanahde on jo tottunut Tempurilla nukkumiseen, huomaa hän eron helposti esimerkiksi mökillä, missä käytössä on vanhempi sänky.

– Mökkisängyssä nukutun yön jälkeen pää ei tunnu pitkistä unista huolimatta oikein nollaantuneelta, eli unen laatu ei ole hyvää, Linnanahde vertailee.

Tempur vähentää yöllistä levottomuutta ja lisää päiväaikaista virkeyttä

Tempur-sänky on lisännyt Linnanahteen syvän unen määrää, mikä näkyy juuri päiväaikaisena virkeytenä ja siinä, että hänen on helpompi lähteä liikkeelle aamuisin.

Tempur-patja muotoutuu kehon muotojen mukaan ja jakaa kehoon kohdistuvaa painetta, jolloin öinen levoton liikehdintä vähenee ja sitä myötä myös unen laatu paranee.

Jos aamuisin on vaikea lähteä liikkeelle, voi se myös johtua selän jäykkyydestä. Tähänkin apuna voi olla parempi nukkumisergonomia ja yksilöllisesti valitut nukkumisen apuvälineet.

Jos haluat oppia lisää nukkumisergonomiasta ja saada vinkkejä parempaan uneen, voit kääntyä Tempurin koulutetun nukkumisergonomian asiantuntijan (KNA) puoleen. KNA:t ovat suorittaneet myyjille tarkoitetun eettisen erityiskoulutuksen, jossa kouluttajina ovat unen, anatomian, fysiatrian ja nukkumisergonomian ammattilaiset. Lue lisää koulutuksesta ja löydä lähin nukkumisergonomian ammattilaisesi: nukkumisergonomia.fi ja tempurbrandstore.fi.