Arvioi, oletko aamu- vai iltaihminen
Aamu- vai iltaihminen? Testaa tällä sivulla!
Aamu- ja iltatyypit
Osa meistä on aamutyyppejä, osa iltatyyppejä ja osa siltä väliltä. Tähän vaikuttaa perimä (jopa puolet), ympäristö ja ikä. Iltatyyppisillä on uhka saada univajetta, jos aamulla täytyy nousta ajoissa. Etenkin iltaa kohti piristyvien kannattaa luoda otolliset puitteet ajoissa nukahtamiselle ja karsia ympäristöstä unen tuloa haittaavia asioita.
Tärkeintä on säännöllinen unirytmi
Jos mahdollista, nukkumaan kannattaa mennä yhdeksän ja kahdentoista välillä saadakseen sisällytettyä tarpeeksi syvää unta yöhön. Tärkeä syvä uni nukutaan yleensä ajallisesti n. 23–02.30 välisenä aikana.
Epäsäännöllinen nukkumaanmeno voi aiheuttaa unisyklit, joissa ei myöhäisen nukkumaanmenon vuoksi esiinny ollenkaan syvää perusunen vaihetta. Nukkumaanmenon aika vaikuttaa unen kokonaissaantiin, sillä jos sirkadiaaninen vuorokausirytmi on jo noususuunnassa (vireystila siirtymässä unesta valveeseen), nukkuminen pitkään on vaikeaa. Tämä vaikuttaa muun muassa vuorotyöläisten unihaasteisiin, jolloin päivällä nukkuminen voi olla vaikeaa.
Unen hyötyjen maksimoimiseksi on nukuttava riittävästi jokaista unisyklin vaihetta. Tämä toteutuu helpoiten pitämällä uni-valverytmi säännöllisenä. Kannattaa nousta ylös samaan aikaan joka aamu, myös viikonloppuisin sekä silloin, jos olet nukkunut huonosti. Tottumus ja tavat johtavat parempaan unen saantiin. Myöhään nukuttu aamu heikentää seuraavan yön unta.
Arvioi, oletko aamu- vai iltaihminen vai jotain siltä väliltä. Vastaa kyselyyn alta.
Testin lähteet:
Merikanto, I., Partonen, T. & Lahti, T. 2015. Iltavirkut ovat alttiita monille sairauksille. Viitattu 12.4.2022. https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/297927/SLL192015_1333.pdf?sequence=1
Partonen, T. 2017. Testaa, oletko illanvirkku vai illantorkku. Viitattu 12.4.2022. https://www.terveyskirjasto.fi/lis00206