”80 prosenttia suomalaisista nukkuu huonolla patjalla” – huolehdi nämä 3 asiaa kuntoon makuuhuoneessasi
Tutkimuksen mukaan hinta on tärkein kriteeri uutta sänkyä hankittaessa, mutta myös laatua ja nukkumisergonomiaa arvostetaan.
Nukkumisen apuvälineiden valintaan erikoistunut Tempurin myynnin kouluttaja Arto Melanko vetää huolestuttavia johtopäätöksiä Taloustutkimuksen tuoreesta tutkimuksesta, jonka mukaan valtaosa suomalaisista nukkuu hänen mukaansa ”nukkumiseen kelpaamattomilla” sängyillä.
Suomi tänään 2019 – Vuode- ja patjamerkit -tutkimuksesta selviää, että suomalaiset ovat valmiita maksamaan yhden hengen patjasta tai patja-vuodeyhdistelmästä keskimäärin 200-699 euroa ja kahden hengen vastaavasta 500-999 euroa. Tutkimukseen vastasi 2 817 henkilöä.
– Se voi selittää osaltaan monia terveydelle haitallisia yleisiä ilmiöitä, kuten lisääntyneet uniongelmat sekä selkä- ja hartiakivut, Melanko miettii.
Tutkimuksen valossa Melanko tunnistaa kolme yleistä ongelmaa suomalaisten vuodevalinnoissa ja nukkumisolosuhteissa.
1. Liian pitkä vaihtoväli
Ensinnäkin sängyn vaihtoväli on yleisesti ottaen liian pitkä. Vain 11 prosenttia tutkimukseen vastanneista suunnittelee vaihtavansa sängyn vuoden aikana. Lopuilla aika on pidempi.
– Tämän sekä myyjien kokemusten perusteella alalla päätellään yleisesti, että kun joka vuosi vain noin 10 prosenttia uusii sängyn, kestää 10 vuotta ennen kuin sängyt on kaikilla vaihdettu. Useissa tutkimuksissa on tullut ilmi, että 10 vuotta on yleisin sängyn vaihtoväli, Melanko kertoo.
Se on hänen mukaansa liian pitkä aika etenkin edullisimman hintaluokan joustinpatjoille.
– Nyrkkisääntö alan toimijoilla on, että halvimmat ja materiaaleiltaan heikkolaatuiset sängyt menettävät tukiominaisuutensa jo vuoden tai kahden kuluttua. Keskimääräinen kaikkien vuoteiden yleinen vaihtoväli pitäisi olla 7 vuotta, Melanko selittää.
– Vain hyvin laadukkaat ja kalliit sängyt voivat kestää pidempään, ja niitä myydään paljon vähemmän kuin halpatuotteita. Esimerkiksi aidon Tempur-patjan kesto on jopa 15 vuotta.
2. Huono ja kulunut patja
Toiseksi Suomessa hankitaan Melangon mukaan useimmiten edullinen tai jopa käytetty patja tai sänky. Tutkimuksen perusteella yli 80 prosenttia suomalaisista ostaa sängyn sellaisista liikkeistä, joissa sängyn sopimista ostajan vartalolle ei Melangon mukaan pystytä varmistamaan.
– Kyseessä ovat halvimman hintaluokan tuotteet, joita myydään eniten ja joita myyviä liikkeitä on eniten. Kun vaihtoväli vielä on liian pitkä, noin 10 vuotta, niin voi sanoa, että lähes kaikki näistä 80 prosentista nukkuvat huonolla, kuluneella patjalla, hän toteaa.
Melangon mukaan halvimman hintaluokan sängyissä materiaali väsyy ajan myötä ja siksi ne ovat epämukavia ja epäergonomisia, etenkin jos vaihtoväli on venynyt liian pitkäksi.
– Lisäksi suurin osa myydyistä sängyistä on joustinsänkyjä, joiden teknologia on peräisin 1800-luvulta. Jousisto on alun perin suunniteltu hevoskärryjen joustimiksi ja istuimiin vaimentamaan kuoppaisen tien töyssyjä, ei sänkyihin. Joustinpatjan materiaali työntää nukkujaa ja luo painepisteitä, puutumista ja kipua. Se pakottaa vaihtamaan asentoa ja kääntyilemään, vaikka pitäisi nukkua, hän kertoo.
Aika ostaa uusi sänky? Kokeile Tempurin patjanvalintakonetta.
3. Huonot apuvälineet
Kolmantena ongelmana Melanko kiinnittää huomion nukkumisen apuvälineisiin, kuten tyynyihin ja peittoihin.
– Ne ostetaan marketeista ja tavarataloista, joiden työntekijöitä ei kouluteta valitsemaan asiakkaalle sopivinta nukkumisen ratkaisua, vaan tuotteet ostetaan tarjouksen tai muuten alhaisen hinnan takia.
Sama pätee hänen mukaansa myös sänkyjen myyntiin.
– Laajasti tiedetään, että sänkymyynin koulutus on olematonta tai puutteellista varsinkin halvan hintaluokan liikkeissä, joissa suositaan eniten itsepalvelua tuotteen valinnassa.
Tempur myös tarjoaa myyjilleen alan parasta koulutusta. Näillä Koulutetuilla nukkumisergonomian asiantuntijolla on valmiudet arvioida asiakkaittensa nukkumisergonomian nykytilaa ja sen vaikutuksia toimintakykyyn sekä suositella parhaat vuode, tyyny, peitto ja muut hyvää nukkumista tukevat ratkaisut. Lähimmän asiantuntijan löydöt helposti nukkumisergonomia.fi-sivustolta.
Tempurilla paras kokonaismielikuva
Tutkimuksen mukaan joka toinen suomalainen nukkuu runkopatjalla tai jenkkisängyssä. Joustinpatjoilla nukkuu vajaa kolmannes. Tärkeimmiksi valintaan vaikuttaviksi tekijöiksi vastaajat nimesivät hinnan ja laadun. Näiden jälkeen tulivat nukkumisergonomia ja terveellisyys selälle.
Näyttäisi kuitenkin siltä, että suomalaisten ajatukset laadukkaan vuoteen tärkeydestä ovat hiljalleen muuttumassa. Pidemmällä aikavälillä kiinnostus halvimman hintaluokan, eli alle 200 euron (yhden hengen) tai 500 euron (kahden hengen) ratkaisuihin on pienentynyt ja 1 000-1 499 euroa maksaviin puolestaan noussut.
Lisäksi tutkimuksesta käy ilmi, että kehon lämmön mukaan muovautuvia patjoja ja tyynyjä valmistava Tempur on kokonaismielikuvaltaan ykkönen suomalaisten keskuudessa. Viskoelastinen Tempur-materiaali on alun perin Nasan kehittelemä. Materiaali reagoi kehon lämpöön ja tekee näin patjasta ja tyynystä yksilöllisesti sopivan.
Tempurin tyynynvalintakone kertoo, mikä tyyny on paras juuri sinulle – kokeile täällä.